Avertisment din partea UE: Bijuteriile de aur sunt otrava curata pentru organism

Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, bijuteriile din aur sunt considerate foarte nocive pentru întregul organism. Cele mai multe dintre bijuterii conţin cadmiu, un aliaj folosit pentru lipirea pietrelor. Substanţa este toxică şi cancerigenă şi încă mai este folosită de către bijutieri cu toate că a fost interzisă din 2011.

Cele mai afectate organe sunt ficatul, plămînii şi rinichii. Iată ce ne avertizează Mihai Ungureanu, specialist în boli interne: „Vorbim de un efect in timp pentru ca el se cumulează. Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatita cronica, el afectează mai ales ficatul, plămînul şi rinichii. Este un oncogen, produce boală canceroasă şi poate să producă malformaţii”.

Mai mult, bijuteriile din aur lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate femeilor însărcinate. „Cadmiul are caracteristicile de a coborî semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună în diferite organe”, explică Heinz Karl, maistru bijutier, care recunoaşte că se fereşte cît poate de cadmiu.

Pericolul substanţei toxice din cadmiu devine activ atunci cînd acesta intră în contact cu pielea. Astfel, purtătorii de bijuterii riscă expunerea la metalul nociv prin contact cutanat sau, în cazul copiilor, prin lingere.

Sursa: Tv B1.ro