AVERILE CELOR MAI BOGATI 5 DICTATORI DIN ISTORIA RECENTA

Plahotniuc lipseşte din listă

Averile unora dintre cei mai temuţi dictatori din istoria modernă sînt estimate de analişti la sute de miliarde de dolari. Cei mai mulţi dintre ei s-au folosit de offshoruri pentru a ascunde o parte din active peste hotare. Singurul din topul celor mai bogaţi cinci dictatori care mai este încă la putere este preşedintele sirian Bashar al-Assad. O parte din apropiaţii săi au fost deconspiraţi în Panama Papers, unde au fost publicate mai multe detalii despre modul în care apropiaţii lui al-Assad au dominat economia siriană, în vreme ce populaţia trăia în sărăcie.

Zine al Abidine Ben Ali. Fostul preşedinte al Tunisiei, Zine al Abidine Ben Ali, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare în lipsă. Înlăturat în urma Revoluţiei Iasomiei, dictatorul a trăit în lux în timp ce conaţionalii săi au luptat împotriva atrocităţilor aduse drepturilor omului în Tunisia. Soţia sa ar fi fugit cu lingouri în valoare de 37 de milioane de dolari. Averea sa netă este estimată la 17 miliarde de dolari.

Ali Abdullah Saleh. Fostul preşedinte din Yemen, Ali Abdullah Saleh, a condus ţara vreme de 30 de ani, pînă cînd a cedat puterea. Averea sa este estimată între 32 şi 60 de miliarde de dolari.

Hosni Mubarak. Şef al armatei pentru mai bine de trei decenii, fostul preşedinte al Egiptului Hosni Mubarak a strîns avere în timp ce cetăţenii săi trăiau cu greu de pe o zi pe alta. Averea acestuia s-ar fi ridicat la circa 70 de miliarde de dolari, fiii şi familia sa fiind principalii beneficiari ai majorităţii proiectelor demarate în Egipt. Unii analişti susţin că familia extinsă a dictatorului care obişnuia să călătorească în jurul lumii şi să trăiască în palate demne de regi ar fi acumulat o avere de 700 de miliarde de dolari.

Bashar al-Assad. Fost student de medicină dentară, preşedintele Bashar al-Assad şi-a numit membri cheie de familie în poziţii guvernamentale importante. Analiştii estimează că averea acestora s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari reprezentînd active în Rusia, Hong Kong şi mai multe paradisuri fiscale. Mai multe companii şi trusturi au fost folosite pentru a ascunde activele preşedintelui sirian şi ale apropiaţilor săi. Pe timp de pace, familia Assad şi prietenii săi deţineau în jur de 70% dintre activele statului, de la pămînt, la fabrici, companii energetice şi licenţe de a vinde bunuri străine. Aceste active s-ar dovedi greu de lichidat în eventualitatea unei prăbuşiri a regimului său. Adunate, acestea ar ridica averea sa la 122 de miliarde de dolari.

Muammar Gaddafi. În 2011, cînd activele fostului lider libian Muammar Gaddagi şi ale familiei sale au fost îngheţate, averea acumulată s-a dovedit impresionantă. Statele Unite au poprit 30 de miliarde de dolari din investiţiile dictatorului, Canada 2,4 miliarde, Austria 1,7, iar Marea Britanie un miliard de dolari. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme, aceste cifre sînt departe de valoarea reală, estimată de presa străină la circa 200 de miliarde de dolari.