„Avem prea multi struguri si prea mult vin!”. Ce fac francezii cu sampania ramasa

Șampania nu e doar numele unui vin spumant scump, e și denumirea regiunii franceze de unde provine băutura. Viticultorii din Champagne și Alsacia au fost puternic afectați de pandemia de coronavirus. În lipsa petrecerilor, a nunților și, în general, a motivelor de sărbătoare, se estimează că vînzările de șampanie vor scădea cu 100 de milioane de sticle. Dar în loc să-i lase pe vrej, să putrezească, viticultorii găsesc altceva de făcut cu strugurii. E adevărat, ceva mai puțin atrăgător decît șampania. Citiți un reportaj cu marca „Focus Europa” – un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Unii dintre cei mai buni struguri din lume cresc în regiunea vinurilor Champagne. Dar criza coronavirusului a afectat viticultorii de aici. Restaurantele din Franța au fost închise luni în șir, iar petrecerile și recepțiile au fost anulate. Și asta l-ar putea ruina pe producătorul local de vinuri Yves Couvreur.

„Toate regiunile viticole sunt în criză. Suntem într-o criză globală. Nu există un sector care să nu fie afectat. Dar cert este că vinul rămas neconsumat într-o anumită perioadă nu poate fi băut mai tîrziu”, explică Yves Couvreur.

Familia Couvreur se ocupă cu producția de vin din 1644. Soția lui Yves, originară din Germania, e îngrijorată. În lunga perioadă de izolare din Franța, afacerile au stagnat. Și clienții nu se grăbesc să se întoarcă.

„Dacă lucrurile continuă așa, ne va fi greu. Dar niciodată, nici măcar pentru o clipă, nu ne-am gîndit să renunțăm și nu ne-am gîndit că afacerea se va prăbuși. Trebuie să gîndim pozitiv, altfel n-am mai avea puterea să continuăm”, spune Benvinda Minda Rossmeissl.

„Nu mai avem turiști ruși, nici chinezi, brazilieni sau australieni”

Aproximativ șapte milioane de vizitatori sosesc anual în regiunea viticolă Champagne. Barurile sale cu șampanie erau extrem de populare printre turiștii internaționali pînă cînd a lovit pandemia.

„Nu mai avem turiști ruși, nici chinezi, brazilieni sau australieni, iar turismul e cel care ne ține pe noi și această regiune în viață”, spune Frédéric Demorgny, proprietarul unui bar.

Frédéric Demorgny are barul de 37 de ani. Acum e în situația de a-și concedia toți angajații definitiv. A mai rămas foarte puțin din acea joie de vivre a francezilor în aceste zile.

„Chiar și acum, micii producători de vin și firmele mici au probleme serioase. O a doua intrare în izolare ar însemna sfîrșitul pentru afacerile lor”, spune Demorgny.

Alsacia, a doua cea mai lovită regiune în criza Covid

Călătorim mai departe, în Alsacia. Cu aproape 1.500 de decese, regiunea a fost un focar de Covid-19. Așa e și acum, fiind depășită doar de Paris la numărul de pacienți internați.

În mod normal, zona este preferata belgienilor. Dar Guvernul belgian le-a recomandat cetățenilor săi să evite zona. Așa că nu prea vezi turiști zilele acestea.

„Sunt mai puțini oameni în restaurante”, confirmă Uwe, un turist.

„Nu am mai întîlnit la fel de mulți bicicliști ca pe vremuri. Mi-am imaginat că vor fi mai mulți. Nouă ne place așa”, spune Anja, turistă.

„Avem prea mulți struguri și prea mult vin”!

Localitatea Mittelwihr are doar 800 de locuitori. Dar se mîndrește cu 20 de producători de vin și podgorii cît vezi cu ochii.

Recent, verii Thibault și Benjamin Specht au preluat o podgorie de la părinții lor. O schimbare a gărzii în mijlocul unei crize.

„Avem prea mulți struguri și prea mult vin pentru piața globală. Mai e și criză economică din cauza coronavirusului. Numai asta a cauzat o scădere de 8-10% a vînzărilor”, spune Thibault Specht.

Guvernul francez este conștient de situație și luna trecută a majorat pachetul de ajutor financiar la 250 de milioane de euro. Numai în Alsacia, cîteva milioane de litri de vin trebuie distilați pentru a face loc noii recolte.

Vin transformat în dezinfectant

Pe vremuri ar fi fost ceva de neconceput, dar criza îi face pe viticultori să renunțe la vinul lor de calitate superioară. O parte din el va fi transformat în dezinfectant.

„Ne pregătim să scoatem vinul. Acesta va fi colectat săptămîna viitoare, din sat în sat. Așadar, pentru producătorii de vin din Mittelwihr e alocată o singură zi”, spune Thibault Specht.

„Facem asta pentru că nu avem de ales. Dar îmi rupe inima știind că renunț la vin în acest fel”, spune Benjamin Specht.

Vor primi 78 de cenți pe litru pentru vinul distilat, deși costurile de producție au fost de doi euro pe litru.

„Un al doilea val de coronavirus în următoarele luni ar fi o catastrofă. Majoritatea cramelor alsaciene realizează în această perioadă între 40 și 60% din cifra de afaceri. Un al doilea val ar falimenta jumătate din vinificatorii Alsaciei”, spune Thibault Specht.

Viticultura e parte integrantă a culturii franceze. Cu toate acestea, criza coronavirusului îi amenință viitorul.