Autorul uneia din cele mai brutale crime din istoria SUA a fost executat

Un bărbat care a participat la uciderea lui James Byrd Jr. - una din cele mai oribile crime motivate de ură rasială din istoria modernă americană - a fost executat prin injecție letală, Miercuri seară, într-o închisoare din Texas. John William King, 44 de ani, a fost unul dintre cei trei bărbați condamnați pentru crimă în acest caz. Este cea de-a doua persoană care a plătit cu viața pentru crima care a stîrnit revoltă în toată lumea și a schimbat legislația din SUA, relatează CNN.

Decesul lui King a fost pronunțat Miercuri seară, la ora 19:08, în Penitenciarul de Stat din Texas, în Huntsville. Înainte de a-i fi administrată injecția letală, King a fost întrebat dacă vrea să spună ceva înainte de a muri și a răspuns: ”Nu”.

Clara Byrd Taylor, sora bărbatului ucis, a spus că nu a simțit nimic în timp ce îl privea murind pe King. ”Nu am avut nici un sentiment de ușurare”, a spus ea, numind execuția ”doar o pedeapsă”. Criminalul a ținut ochii închiși pe tot parcursul procesului de execuție.

Cum a fost ucis James Byrd

În noaptea de 6 Iunie 1998, James Byrd - un bărbat de culoare - a fost la o petrecere, iar în jurul orei 2:00, mai mulți martori l-au văzut în remorca unei camionete în cabina căreia se aflau trei bărbați albi. Autoritățile au spus că John King, Lawrence Russell Brewer și Shawn Berry l-au luat cu forța pe Byrd, l-au condus într-o zonă izolată unde l-au bătut și i-au pictat fața, după care l-au legat cu un lanț de glezne și l-au tîrît cu camioneta 5 kilometri.

Brewer a fost executat în 2011, iar Berry a fost condamnat la închisoare pe viață.

Crima este considerată una din cele mai brutale din istoria modernă a SUA. Au fost realizate documentare, a stîrnit revolte publice și a schimbat major legislația privind ura rasială.