AUTORITĂŢILE DIN MOLDOVA AU REŢINUT DIN AVIONUL DELEGAŢIEI LUI ROGOZIN LISTELE CU SEMNĂTURI PENTRU INDEPENDENŢA TRANSNISTRIEI ŞI UNIREA CU RUSIA

Delegaţia rusă care se întorcea de la Tiraspol la Moscova, via Chişinău, a încercat să transporte cu avionul charter cutii care conţineau listele cu semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei. Aceste liste au fost reţinute de autorităţile de la Chişinău, „pentru a analiza legalitatea acestora”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Sîmbătă seara, în urma scandalului creat de blocarea aeronavei oficiale a delegaţiei ruse, după ce România nu a permis survolul în spaţiul său aerian, iar Ucraina a escortat cu avioane de luptă aeronava delegaţiei înapoi la Chişinău, Rogozin a postat pe Twitter poze cu listele de semnături strînse la Tiraspol, alături de două mesaje.

 „Ieri toate semnăturile strînse ne-au fost înmînate de activiştii Uniunii Comunităţilor Ruse. Asistentul meu mi-a spus că cutiile sînt încărcate în maşini”, ascris Rogozin pe Twitter.

Imediat, Rogozin a mai postat un mesaj pe Twitter şi o nouă fotografie: „Ei bine, trimite un prost la piaţă şi tot prost se va întoarce... Da, nu există publicitate mai bună pentru referendumul poporului”.

”Atragem atenţia asupra faptului că acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioadă sînt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, mai arată MAE de la Chişinău în comunicatul de presă.

Miza independenţei Transnistriei: referendum pentru alipirea la Rusia

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au iniţiat o campanie de strînegere de semnături, pe 22 aprilie, pentru a cere preşedintelui Vladimir Putin să iniţieze o procedură de recunoaştere a independenţei Transnistriei faţă de Republica Moldova şi pentru a valida încă o dată referendumul din 2006, cînd locuitorii au cerut în proporţie de 97% alipirea la Rusia. Procedura s-a încheiat pe 9 mai, cînd listele cu semnături i-au fost înmînate lui Rogozin, cu ocazia Zilei Victoriei sovietice asupra fascismului. Rogozin ar fi urmat să îi ducă semnăturile lui Putin.

"Stimabile Vladimir Vladimirovici (Putin), sînteţi garantul principal al respectării drepturilor cetăţenilor ruşi şi ale compatrioţilor lor din Transnistria (...). Dorinţa Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană şi faptul că ea ignoră voinţa poporului transnistrean demonstrează că nu putem coexista în cadrul unor frontiere comune (...). Vă rugăm să iniţiaţi o procedură privind recunoaşterea Transnistriei. Vrem să ne decidem singuri soarta. Vrem să fim auziţi", se arată în petiţie

Locuitorii din regiune au putut semna doar în baza paşaportului rus sau transnistrean.

Miza acestei proceduri este că dacă Transnistria este recunoscută ca stat independent, ea poate să organizeze un referendum oficial, independent de autorităţile de la Chişinău, prin care să ceară alipirea la Rusia, aşa cum s-a întîmplat şi în Crimeea. În urmă cu aproximativ o lună, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare la Kremlin, prin care a cerut ca Moscova să găsească o soluţie legală pentru ca Transnistria să poată cere alipirea la Rusia.

Un proiect de lege aflat în dezbaterea Dumei de Stat, privind anexarea de teritorii la Federaţia Rusă, în urma unui referendum, dacă populaţia rusă se consideră nedreptăţită de autorităţile unui alt stat, a fost retras pentru a se mai lucra la forma sa. Transnistria nu se putea folosi de prevederile acelui proiect de lege, pentru că nu putea organiza referendum (neavînd autorităţi recunoscute oficial de Chişinău sau de alte state).

Vladimir Putin a declarat că Transnistria trebuie să îşi decidă viitorul singură, dînd de înţeles că o eventuală procedură de anexare la Rusia trebuie să fie iniţiată de la Tiraspol, nu de la Moscova. Rogozin a transmis vineri de la Tiraspol următorul mesaj cît se poate de clar: "Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere".

Rogozin a fugit de la Chişinău la Moscova, ascuns într-un avion de linie, pentru a evita blocada Ucraina-România

Drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spaţiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegaţiei oficiale care decolase de la Chişinău. Rogozin a acuzat România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, cînd Rogozin a sosit în Transnistria, România şi Bulgaria i-au permis să intre în spaţiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat.

MAE a avut o reacţie dură, explicînd că interdicţia a venit din cauza sancţiunilor impuse de UE şi a solicitat Moscovei explicaţii oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin. Băsescu i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”. Pînă la urmă, Rogozin a reuşit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni şi a reuşit să zboare pe furiş înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chişinău în altă aeronavă decît cea a delegaţiei oficiale. Ajuns acasă, a mai ameninţat o dată România. Tot pe Twitter.

Sursa: Revista Presei