AUTORITĂŢILE DE LA CHIŞINĂU ŞI BUCUREŞTI AU DISCUTAT DESPRE LEGALITATEA ACTELOR NOTARIALE PRIVIND REDOBÎNDIREA CETĂŢENIEI ROMÂNEŞTI

Viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a avut, pe 2 iulie, o întrevedere cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) din România, Monica Cămărăscu. Scopul vizitei reprezentanţilor ANC la Chişinău l-a constituit discutarea celor mai actuale subiecte privind redobîndirea cetăţeniei româneşti de către cetăţenii R. Moldova.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în mod special au fost vizate dificultăţile întîmpinate de notarii din RM în raport cu exigenţele înaintate de către România, în scopul înlăturării cazurilor de falsificare a actelor notariale întocmite în ţara noastră.

Viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a asigurat că instituţia pe care o reprezintă întreprinde toate măsurile necesare pentru diminuarea ilegalităţilor depistate. Viceministrul s-a referit la finalizarea unui proiect nou de lege în domeniul notariatului, cu scopul perfecţionării acestei activităţi profesionale. La rîndul său, preşedintele ANC, Monica Cămărăscu, a menţionat că dacă la începutul anului 2012 erau depistate zilnic circa 10-20 de acte notariale false întocmite de notarii moldoveni pentru solicitanţii cetăţeniei româneşti, în prezent sînt depistate 10-20 de astfel de acte pe lună.

La capitolul încălcări depistate partea română a enumerat drept cele mai frecvente rectificarea şi traducerea necorespunzătoare a actele de stare civilă, în special a certificatelor de naştere; falsificarea actelor notariale şi a cazierelor judiciare moldoveneşti; imposibilitatea verificării autenticităţii certificatelor medicale incluse în dosar; modalităţi incerte de legalizare a documentelor; indicarea a două domicilii simultan, atît în R. Moldova, cît şi în România, de către cetăţenii RM care-şi redobîndesc cetăţenia română.

La finalul şedinţei s-a convenit asupra necesităţii stabilirii unei practici unitare în domeniu care va viza inclusiv pedepsirea notarilor care nu-şi exercită profesia conform legislaţiei, periclitînd astfel imaginea întregii branşe profesionale. După întrevedere oficialii români au purtat o discuţie cu trei preşedinţi ai asociaţiilor notariale şi 11 notari.

Moldpres