AUTORITĂŢILE CER JUDECĂTORILOR SĂ DEPUNĂ EFORTURI PENTRU A ELIMINA CORUPŢIA DIN SISTEM

Premierul Iurie Leancă şi preşedintele Nicolae Timofti s-au referit la cît de complicată a fost promovarea proiectului de lege privind majorarea salariilor judecătorilor şi le-au cerut magistraţilor să depună eforturi pentru a elimina corupţia din sistem. Apelul a fost făcut la Adunarea Generală a Judecătorilor, vineri, 14 martie, unde urmează să fie aleşi ultimii 2 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Premierul Iurie Leancă a spus că Moldova este plasată la coada clasamentelor internaţionale la capitolul justiţie, ceea ce nu face bine imaginii ţării. De asemenea, oficialul a remarcat că, atunci cînd discută cu partenerii externi, toţi întreabă despre evoluţia lucrurilor în domeniul justiţiei. Şeful executivului a mai spus că se doreşte atragerea investiţiilor, iar reformarea justiţiei şi eliminarea corupţiei din sistem ar ajuta la aceasta. Oficialul a menţionat că justiţia este unicul sector în care, timp de 4 ani, nu s-a văzut un progres evident. Or, autorităţile îşi propun să facă Moldova un stat stabil şi previzibil.

Preşedintele Nicolae Timofti a spus că majoritatea judecătorilor sînt oneşti, doar un procentaj mic fiind corupţi, care pătează imaginea întregului sistem. Şeful statului nu este de acord ca judecătorii corupţi să primească indemnizaţii de sute de mii de lei şi pensii mult mai mari decît media pe ţară.

Nicolae Timofti a mai spus că Moldova are de semnat în acest an Acordul de Asociere cu UE, în care se pune un accent mare pe calitatea justiţiei. Şeful statului a adăugat că se mai cer modificări legislative pentru a elimina abuzurile din partea judecătorilor.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că în 2013 s-a muncit mult pentru a promova majorarea salariilor judecătorilor, o investiţie acceptată cu greu de societate şi deloc populară. Dar acum sînt aşteptate efectele acestei investiţii, necesare pentru întreaga societate. (IPN)