AUTORITATILE DE LA TIRASPOL NU VOR MAJORA PENSIILE IN 2016

Autorităţile autoproclamatei rmn au decis să nu majoreze pensiile anul curent. Anterior au fost preconizate indexări ale acestor plăţi sociale în lunile ianuarie şi iulie, însă din cauza veniturilor reduse la bugetul regiunii în primele trei luni ale anului, pensiile vor rămîne la nivelul de la începutul lui 2016.

Potrivit unui comunicat, pensia minimală în regiunea transnistreană va fi estimată în anul curent la 616 ruble rmn (aproape 56 de dolari) cu o indemnizaţie pentru diferite categorii de pensionari în valoare de 402 ruble rmn (cca 36 de dolari).

Potrivit presei din stînga Nistrului, în prezent în regiunea transnistreană se înregistrează o situaţie financiară critică. În ultima perioadă, regimul de la Tiraspol a fost nevoit să aprobe un buget cu un deficit considerabil, să limiteze vînzarea valutei pe piaţa bancară din regiune, să micşoreze tarifele la gaze naturale pentru multe întreprinderi ca să le menţină funcţionale etc. În acelaşi timp, deşi autorităţile autoproclamatei rmn au declarat că nu vor admite deprecierea rublei locale, preţurile la multe produse, inclusiv carburanţi, au crescut.

"Rubla rmn nu se va devaloriza, însă astfel problemele nu se vor soluţiona. Volumul mijloacelor valutare în regiune nu creşte, spre deosebire de cerere. Cu o astfel de stare de lucruri regiunea transnistreană se poate întoarce la situaţia din anul 1998, aşteptîndu-ne la o activizare a pieţelor tenebre nu doar în sectorul valutar", au afirmat experţi din stînga Nistrului.