Autoritatile americane au descoperit de ce au inceput sa moara utilizatorii de tigari electronice

Autorităţile americane au efectuat mai multe teste pentru a descoperi ce anume a provocat moartea a zeci de persoane care „fumau” ţigări electronice Potrivit oficialilor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), acetatul de vitamina E, un aditiv folosit uneori în THC şi alte produse pentru vapat, poate fi responsabil pentru cazurile de leziuni pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice, cazuri care sunt legate de zeci de morţi.  

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite spune că testele au depistat prezenţa acetatului de vitamina E la probele prelevate de la 29 de pacienţi care sufereau de o boală asociată vapatului din 10 state. THC, sau tetrahidrocannabinolul, principala componentă psihoactivă a plantei de canabis sau metaboliţii ai acesteia au fost detectaţi la 23 din 28 de pacienţi. Metabolizii de nicotină au fost depistaţi la 16 din 26 dintre pacienţi.

În timpul briefingului de presă, dr. James Pirkle, CDC, a descris acetatul de vitamina E drept „extrem de lipicios” atunci cînd intră în plămîni şi „rămîne acolo”. Pirkle a spus că nu ar fi exclus ca THC-ul să lipsească din unele probe, deoarece acesta este eliminat din plămîni mai repede. El a catalogat identificarea substanţei THC în 82% din eşantioanele de la 28 de pacienţi ca fiind „remarcabilă”, scrie CNN.

În Septembrie, oficialii de sănătate din New York au făcut legătura între cazurile de boală pulmonară severă şi acetatul de vitamina E din produsele de vapat care conţin canabis. La vremea respectivă, anchetatorii au spus că este „un punct cheie” al anchetei statului în privinţa bolilor.

„Raportarea CDC susţine ceea ce laboratorul din New York Labs Wadsworth Center a găsit în produsele de vapat testate încă de la începutul lunii Septembrie şi subliniază din nou importanţa rolului pe care acetatul de vitamina E îl poate juca în cazurile de boli asociate vapatului”, a declarat guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo Vineri. „Cu toate că nu a fost găsită nici o cauză decisivă, aşa cum am spus de la bun început: dacă nu ştiţi ce fumaţi, nu fumaţi”.

Pînă la finalizarea anchetei, CDC le recomandă utilizatorilor să nu recurgă la nici un fel de produse pentru vapat care conţin THC, indiferent de locul din care le cumpără. Ancheta a descoperit că multe dintre produsele folosite de pacienţi au fost cumpărate online sau primite de la prieteni sau familie, mai degrabă decît de la magazinele specializate sau de la dispensarele autorizate de THC. Vitamina E este folosită în mai multe produse, precum loţiuni şi în suplimente, însă CDC a spus că există o „mare diferenţă” între a pune vitamina E pe piele şi a o înghiţi sub formă de pastilă sau inhalarea acesteia sub formă de ulei.

Dr. Jennifer Layden, ofiţerul medical principal şi epidemiolog de stat la Departamentul de Sănătate Publică din Illinois, a declarat în comunicatul de presă că, în Illinois, au descoperit că majoritatea persoanelor bolnave utilizaseră produse cu THC şi că acestea proveneau din „surse informale”. În Illinois, a spus ea, nu au existat cazuri asociate cu programul medical al statului privind marijuana.

Dr. Anne Schuchat, directorul adjunct principal al CDC, a declarat că va caracteriza aceasta concluzie ca o descoperire importantă în ancheta agenţiei, deşi este nevoie de mai multe teste. „Aceste noi descoperiri sunt importante”, a spus Schuchat în timpul unui briefing de presă Vineri. „Avem un vinovat sigur”. Încă mai este de lucru şi CDC a spus că va continua să facă teste pentru o gamă largă de substanţe chimice. „Acest lucru nu exclude alte ingrediente posibile”, a spus Schuchat. „Pot exista cauze multiple.” (Sursa: Adevărul.ro)