Austria nu vrea sa mai coopereze cu UE pentru un nou vaccin, ci cu Danemarca si Israel

Austria a anunțat, Marți, că nu va mai colabora cu Uniunea Europeană pentru producerea unui nou vaccin împotriva coronavirusului, ci cu Danemarca și Israel. Anunţul este o reacţie la programul comun al Uniunii Europene pentru achiziţia vaccinurilor, criticat pentru că este prea lent la încheierea de contracte cu producătorii, transmite Reuters. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat că Austria şi Danemarca, membre ale Uniunii Europene, dar şi ale aşa-numitului First Movers Group (grupul de acţiune rapidă) fondat de el, vor colabora cu Israelul şi la cercetarea opţiunilor de tratament.

Kurz a apreciat că deşi decizia ca vaccinurile să fie achiziţionate de UE pentru toate ţările membre a fost corectă în principiu, Agenţia Europeană pentru Medicamente nu a aprobat vaccinurile suficient de rapid. El a condamnat şi companiile farmaceutice pentru livrările cu întreruperi.

„De aceea trebuie să ne pregătim pentru viitoarele mutaţii şi să nu mai depindem doar de UE pentru producţia vaccinurilor din generaţia a doua”, a declarat cancelarul.

Potrivit lui Kurz, experţii consideră că vor trebui vaccinate două treimi din populaţia Austriei, adică peste şase milioane de oameni anual, în următorii ani.

Şeful Guvernului de la Viena va face săptămîna aceasta o vizită în Israel împreună cu omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, pentru a vedea la faţa locului cum decurge campania de vaccinare rapidă.