Austria are un nou Cancelar

Fosta judecătoare Brigitte Bierlein este noul Cancelar al Austriei. Ea a fost desemnată în această funcție de Preşedintele Alexander Van der Bellen, în urma crizei politice care a dus la demisia Guvernului condus de Sebastian Kurz. „O cunosc şi o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă şi foarte competentă. Îi încredinţez doamnei Bierlein sarcina de a forma Guvernul federal”, a spus Van der Bellen, citat de agenţia de presă APA și preluat de Mediafax.

Brigitte Bierlein, în vîrstă de 69 de ani, a fost în ultimul an preşedintele Curţii Constituţionale din Austria. Brigitte Bierlein ar urma să formeze un Guvern de tranziţie, pînă la organizarea alegerilor parlamentere. Hartwig Löger a preluat interimatul funcţiei de cancelar în Austria după demiterea Guvernului Sebastian Kurz prin moţiune de cenzură, în urma unui scandal de corupţie. Parlamentul Austriei a aprobat, Luni după-amiază, moţiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stînga) împotriva Guvernului condus de Cancelarul Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moţiunea social-democrată a fost susţinută şi de Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), precum şi de mişcarea JETZT (ACUM, de stînga).

Guvernul Austriei era susţinut de o coaliţie formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertăţii. Alianţa politică s-a destrămat după ce Cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertăţii în contextul scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Septembrie. Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, a demisionat din funcţia de vicecancelar al Austriei după apariţia în presă a unei înregistrări compromiţătoare care îl surprinde discutînd cu un potenţial investitor rus.