Austria a inceput distribuirea catre populatie a testelor gratuite care pot fi efectuate acasa

Austria a început de Luni repartizarea către populaţie a testelor antigen gratuite de COVID-19, cîte cinci teste pentru fiecare persoană pe lună şi care pot fi efectuate acasă, relatează agenţia EFE. Toţi cetăţenii austrieci cu vîrste de peste 15 ani şi care dispun de cardul de asigurat vor putea prelua testele dintr-una din cele circa 14.000 de farmacii ale Austriei. Săptămîna aceasta vor fi distribuite primele 600.000 de teste rapide, cantitate ce va fi dublată săptămîna viitoare. Testul este uşor de efectuat; cu un tampon de bumbac este prelevat un exudat nazal, supus apoi unui lichid reactiv.

Aceste teste sunt complementare testelor antigen şi PCR, deja oferite masiv populaţiei austriece în centrele de testare, precum şi în instituţiile de învăţămînt. Testare intensă este văzută de Guvernul de la Viena ca fiind cheia ruperii lanţurilor de transmitere a virusului şi punerii epidemiei sub control prin detectarea şi izolarea cazurilor pozitive asimptomatice.

Austria a vaccinat pînă în prezent împotriva COVID-19 cu cel puţin o doză 7,17% din populaţia sa de circa 8,8 milioane de locuitori, procent uşor sub media Uniunii Europene.