Austria a decis sa contracareze dur proliferarea islamului politic

Deocamdată, se vor închide 7 moschei şi vor fi expulzaţi mai mulți imami. Turcia se revoltă

Austria își pune musulmanii în cap. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a pornit lupta pentru contracararea islamului politic. Prima măsură: Viena a decis să expulzeze diverși imami și să închidă 7 moschei. Predicatorii care vor părăsi Viena sunt finanțați din diferite organizații din străinătate, scrie ziarul italian Il Giornale.

Decizia vine în urma unei anchete privind un scandal care a generat polemici aprinse pe scena politică austriacă. Este vorba de fotografii publicate de săptămînalul Falter, de centru-stînga, în care era prezentată o comemorare istorică,  cu copii îmbrăcați în uniforma Armatei turce, care reconstituiau bătălia de la Gallipoli din timpul Primului Război Mondial. În imagini, copiii fluturau steaguri și se prefăceau că au murit, avînd asupra lor steagul Turciei. Imaginile au fost surprinse în interiorul uneia dintre cele mai mari moschei din Viena, condusă de uniunea islamico-turcă din Austria, care are legături cu comunitatea turcă din Direcția Turcă a Cultelor (Diyanet). „Societățile paralele, islamul politic și radicalizarea nu au loc în societatea noastră”, a spus Kurz. 

Turcia a reacționat imediat după anunțul cancelarului Kurz. Ibrahim Kalin,  purtător de cuvînt al Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a calificat decizia Austriei drept „rezultat al unui val de discriminare, populist, islamofob și rasist”. Oficialul turc l-a acuzat pe Kurz că are ca scop realizarea „unui diferend politic, marginalizînd comunitățile musulmane”.