AURELIU CIOCOI: FAPTUL CA NU MAI AVEM MEDICI TESTATI POZITIV S-AR PUTEA SA SE DATOREZE VACCINARII

Nouă persoane din sistemul medical au fost ieri, 13 aprilie, depistate pozitiv cu COVID -19. „Îmbucurător e că nu e vorba de niciun medic, cele nouă persoane sînt personal auxiliar. Faptul că deja nu mai avem medici testați pozitiv s-ar putea să se datoreze vaccinării”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la un briefing de presă, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

Totodată, Aureliu Ciocoi a atenționat că rămîne mare cifra de cazuri active (11890) și rămîne înaltă incidența infectărilor cu COVID -19. Încă mulți pacienți sînt în stare gravă (1281) și se înregistrează o cifră mare a pacienților în stare extrem de gravă (293). Potrivit premierului interimar, ritmul de imunizare e lent pentru că încă e la prima etapă și pentru că cetățenii încă manifestă o oarecare rezistență în ceea ce privește vaccinarea. Chiar și așa, 1551 de persoane s-au vaccinat deja cu a doua doză de vaccin.

Făcînd trimitere la raportul reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la instituirea stării de urgență, 1 aprilie și pînă în prezent, în Republica Moldova au intrat aproape 70 de mii de concetățeni. Totodată, au fost depistate 122 de teste COVID false, MAI a comunicat în cadrul ședinței că există o rețea care contra-cost oferă teste negative, iar un test ar costa între 50-100 de euro bucata. De la 1 aprilie, MAI a monitorizat 1385 de lăcașe de cult și a constatat că sîmbăta și duminica, în cadrul slujbelor religioase per general se respectă cerințele epidemiologice impuse.

Polițiștii au întocmit 2967 de procese contravenționale persoanelor fizice, cea ce, în opinia lui Aureliu Ciocoi, atestă o lipsă de disciplină și respect față de restricțiile impuse, și 2174 persoanelor juridice. Per total, au fost prescrise amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei dintre care peste un milion de lei deja au fost achitați. Între orele 23.00-5.00, au fost întocmite 67 de procese contravenționale, preponderent în serile de vineri și sîmbătă. Potrivit MAI, se înregistrează o tendință îngrijorătoare în legătură cu tineretul care migrează spre vile sau apartamente închiriate, unde organizează petreceri în perioada orelor marțiale.

Aureliu Ciocoi a adăugat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat 27 de controale inopinate, identificînd cinci neconformități, la trei instituții medicale private și două instituții preșcolare.

Sursa: IPN