Au stat izolati de omul modern pina acum

Membrii unui trib din Pădurea Amazoniană au fost ucişi şi apoi tranşaţi de către căutătorii ilegali de aur

Procurorii brazilieni investighează relatări conform cărora minerii care exploatau în mod ilegal aur au masacrat 10 membri ai unui trib izolat, necontactat pînă acum, din Pădurea Amazoniană. Atacul, despre care se crede că a avut loc în August, de-a lungul Rîului Jandiatube, din Vestul Braziliei, şi este foarte posibil să fi trecut neobservat dacă minerii nu se lăudau cu fapta, scrie Science Alert.

„A avut loc o discuţie într-un bar”, precizează Leila Silvia Burger Sotto-Maior, coordonator al agenţiei FUNAI, care are scopul de a proteja triburile amazoniene. „S-au lăudat chiar şi cu ciopîrţirea cadavrelor şi aruncarea lor în rîu”, adaugă aceasta. Doi dintre minerii ilegali, cunoscuţi şi sub numele de garimpeiros, au fost arestaţi şi, dacă aceştia confirmă incidentul, este posibil ca o cincime din populaţia acestui trib să fi dispărut, inclusiv femei şi copii. În această regiune există mai multe triburi necontactate - aproximativ 20, care toate conţin circa 2.000 de indivizi. Tribul în cauză este cunoscut sub numele de Fleicheros, sau „cei care dau cu săgeţi”, dar pentru că sunt un trib izolat, nu se cunosc prea multe despre ei - ceea ce face ca atacuri precum acesta să fie dificil de investigat.

„Teritoriile sunt mari, iar accesul este limitat”, a precizat procurorul care investighează acest caz, Pablo Luz de Beltrand.

Comentatorii susţin că înmulţirea numărului de mineri ilegali în zonă este rezultatul diminuării considerabile a fondurilor pentru agenţii precum FUNAI. Michael Temer, preşedintele Braziliei, a provocat controverse luna trecută după ce a încercat să abroge legile care protejează o mare parte din Pădurea Amazoniană de interesele miniere. Cît despre mineri, sunt şanse mari ca aceştia să fie arestaţi definitiv, întrucît există şi o înregistrare audio, unde minerii spun cum au colectat bijuterii şi unelte de la victime, care dacă s-ar găsi în posesia acestora, ar duce la condamnări.