Au puterea executiva pentru a reforma Justitia, dar cred ca o vor face din strada, ca simpli protestatari

Blocul politic ACUM a anunţat organizarea unui protest în fața Parlamentului Republicii Moldova în ziua de Marţi, 12 Noiembrie, începînd cu ora 10:00, atunci cînd deputații se întrunesc în ședință plenară pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, înaintată de Partidul Socialiștilor.

„Mîine, Parlamentul va pune la vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu! Creșterile salariale, reforma Justiției vor fi oprite, dacă deputații socialiști și democrați votează demiterea Guvernului! Venim mîine și apărăm Justiția în fața Parlamentului!”, anunţă organizatorii.

Pricepe cineva ceva? Maia Sandu şi Andrei Năstase au „jucăria” pentru care au tot protestat ani în şir, adică au ajuns să conducă un Guvern fără ca cineva să-i împiedice să crească salariile şi să reformeze Justiţia. Existînd „precedentul Plahotniuc”, este firesc ca socialiştii să contracareze orice tentativă de exercitare a unui control politic exclusiv a unui politician asupra Justiţiei, în cazul dat asupra Procuraturii Generale. Aici este vorba despre criza politică declanşată de către premierul Maia Sandu din clipa în care a decis ca Guvernul condus de ea să-şi asume responsabilitate faţă de modificarea Legii Procuraturii, prin care doreşte ca numirea procurorului general să fie emanaţia propriilor ei preferinţe.

Reacţia firească a socialiştilor în faţa acestui abuz de putere a fost exprimată prin înaintarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Aceasta urmează să fie dezbătută în Parlament Marţi. Prin mobilizarea unui protest de susţinere, Maia Sandu doreşte ca soarta moţiunii să fie decisă nu de către parlamentari, aşa cum o cere exerciţiul democratic, ci de o ceată de protestatari „angajaţi cu ziua de către Blocul ACUM”. Nici acum, cînd au toată puterea în mînă, Sandu şi Năstase n-au înţeles că răcnetele din stradă nu pot fi translate în actul executiv al unei guvernări responsabile. Se vede treaba că se simt mai bine în stradă decît în fruntea unui Guvern cu care nu ştiu ce să facă! În stradă e simplu să strigi „jos!”, la guvernare e mai dificil, căci trebuie să le oferi oamenilor ce le-ai promis cînd strigai „jos!”.

Practic, Marţi, prin intermediul protestatarilor, Maia Sandu şi Andrei Năstase vor protesta împotriva lor înşişi, dar asta fără ca ei să ştie! Astfel, Sandu, prin iniţiativa ei total aiuristică şi provocatoare, îl ia pe Năstase de mînă ca să se întoarcă de unde au plecat, adică în stradă! (Haralambie Pruteanu)