AU INCEPUT „SAPTAMINILE UNIUNII EUROPENE” IN SCOLILE DIN MOLDOVA

La 9 martie în şcolile din toată ţara au început săptămînile Uniunii Europene în cadrul proiectului „Promovarea Uniunii Europene în şcolile din Republica Moldova”, coordonat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) cu suportul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” şi USAID. Săptămînile UE în şcolile din Moldova sînt organizate în cele peste 1200 de şcoli participante la proiect în baza Ghidului pentru pedagogi şi lucrători de tineret.

În primele zile a săptămînilor UE în şcolile din Moldova se desfăşoară careuri festive şi ore de dirigenţie pentru a familiariza elevii cu principalele noţiuni ce ţin de Uniunea Europeană.

Tematica acestei săptămîni este „Valori europene” – pe parcursul următoarelor zile elevii vor afla mai multe despre spaţiul european, valorile, simbolurile, literatura, precum şi aspiraţiile cetăţenilor din spaţiul european. Săptămîna a doua, 16-20 martie, va fi axată pe „Spaţiul comunitar european”, iar elevii se vor familiariza cu statele-membre ale Uniunii Europene. Zilele de 23-27 martie marchează ultima săptămînă, cu genericul „Europa cetăţenilor”, care presupune informarea elevilor despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Acordul de Asociere şi programele de mobilitate academică disponibile tinerilor.

Activităţile desfăşurate în cadrul celor trei săptămîni ale Uniunii Europene poartă un caracter interactiv şi încurajează creativitatea, spiritul analitic şi gîndirea critică a elevilor, care se vor implica în sesiuni de dezbateri, cluburi culinare şi de lectură, precum şi alte activităţi informale

Proiectul „Promovarea Uniunii Europene în şcolile din Republica Moldova” este organizat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Această activitate este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

Date de contact:

Ruxanda Vîhrest,

Coordonatoare Comunicare, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova

e-mail: ruxanda.vihrest@cntm.md

tel: (+373) 69972922

Despre CNTM

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), înregistrat la 18 februarie 1999, este forul de reprezentare a structurilor asociative de tineret din Republica Moldova în relaţiile cu structurile guvernamentale, forurile, instituţiile naţionale şi internaţionale din domeniul tineret.

Reprezentînd sectorul asociativ de tineret din Republica Moldova, CNTM întruneşte 40 de organizaţii neguvernamentale de tineret la nivel regional şi local.

(Comunicat primit la redacţie)