AU FOST DIVULGATE NOI DETALII IN CAZUL RETINERII LUI ANDREI TRANGA

Procurorii au divulgat noi detalii în cazul lui Andrei Tranga, proprietarul unui lanţ de restaurante din R. Moldova, reținut pentru trafic de influenţă şi şantaj.

Potrivit procurorilor, învinuitul a pretins 730 de mii de euro de la un agent economic şi chiar a încercat să-l deposedeze de afacere. Declaraţiile au fost făcute de procurori la Curtea de Apel, acolo unde avocaţii au cerut eliberarea lui Tranga. Magistraţii au respins însă solicitarea.

"Tranga a pretins şi a solicitat de la Varzari, prin intermediul altor persoane apropiate acestuia, o sumă de bani în proporţii deosebit de mari, de asemenea, pentru a fi eliberat din stare de arest. Pretindea că are influenţe asupra persoanelor cu funcţii de răspundere", a spus Vasile Golban, procuror PCCOCS.

În data de 25 aprilie, după ce Viorel Varzari ar fi acordat prima tranşă din banii ceruţi, mai exact este vorba de 30 de mii de euro, Andrei Tranga şi complicii săi au fost reținuți. Banii au fost găsiţi în timpul percheziţiilor.

Pe lîngă dosarul de trafic de influenţă, Andrei Tranga mai figurează şi într-o cauză penală pentru şantaj. Omul de afaceri este învinuit că, împreună cu mai multe persoane, l-a şantajat, în ultimii trei ani, pe Viorel Varzari cu scopul de a-i prelua afacerea privind producerea cisternelor din inox, care valorează aproape zece milioane de euro.

"Ultimul era şantajat prin anumite scheme infracţionale pusă la cale atît de cei stabiliţi precum şi persoane care se afla în afara teritoriului R. Moldova, pentru că avem o cauză transfrontalieră şi anume persoane implicate din Federaţia Rusă, cît şi din Italia. Influenţau asupra lui, pentru a fi predată această afacere", a mai adăugat procurorul.

Totodată, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a precizat că nu a efectuat acţiuni de urmărire penală care să-i afecteze activitatea economică a lui Andrei Tranga, aşa cum se vehiculează. Potrivit avocatului omului de afaceri, clientul său respinge toate acuzaţiile care i se aduc.

În presă a apărut o scrisoare în care era indicat că în schema de preluare a afacerii lui Viorel Varzari a fost implicată şi autoritatea criminală Grigore Caramalac, zis şi "Bulgaru". În present, "Bulgaru" se află în Rusia. În R. Moldova a fost dat în căutare şi pus sub acuzare pentru o serie de infracţiuni, dar şi pentru că în anii '90 a condus o grupare care ar fi comis omoruri, jafuri, extorcări de bani şi acte de banditism.