AU FOST DESCHISE JOCURILOR OLIMPICE DE LA RIO DE JANEIRO

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a început, vineri seara, pe Stadionul Olimpic Maracana, în acordurile melodiei ''Aquele Abraco'', în interpretarea lui Luiz Melodia.

Apoi, Paulinho da Viola a interpretat imnul național al Braziliei.

Spectacolul, desfășurat sub o regie semnată de Daniela Thomas, Fernando Meirelles și Andrucha Waddington, a avut în fruntea distribuției cîntărețe afro-braziliene din toate generațiile. Pe de o parte, a fost prezentă cîntăreața de samba Elza Soares, denumită și Tina Turner din Brazilia, în vîrstă de 79 de ani, care a fost căsătorită cu fotbalistul Garrincha. Nu a lipsit nici noua senzație muzicală de la Rio de Janeiro, MC Soffia, de numai 11 ani.

Show-ul a făcut incursiuni în etapele care au marcat istoria locală, colonizarea portugheză, evocarea sclaviei sau zborul pionierului aviației Alberto Santos-Dumont, la începutul secolului XX. Nu a lipsit supermodelul Gisele Bundchen, la ultima sa defilare.

Ceremonia a continuat cu defilarea delegațiilor sportive, iar componenții acestora au primit, în premieră, misiunea de a planta fiecare o sămînță a unui copac într-un ghiveci, acestea urmînd să fie transplantate apoi în zona Deodoro, într-o pădure a sportivilor.

La ceremonia de deschidere participă 5.500 voluntari, cu 5.000 de costume, vor defila 207 delegații și 11.456 sportivi.

Jocurile de la Rio, prima ediție din America de Sud a marii competiții polisportive, au fost atribuite metropolei braziliene în 2009 și se vor desfășura pînă în data de 21 august.

Aproape 40 de șefi de state asistă la ceremonia de deschidere, mult mai puțini față de edițiile precedente ale Jocurilor, Beijing 2008 și Londra 2012. Brazilia este reprezentată de președintele interimat Michel Temer, în timp ce președinta suspendată a țării, Dilma Rousseff, lipsește, la fel ca și Luiz Inacio Lula da Silva, președintele anterior al Braziliei, artizanul acordării organizării Jocurilor.

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiție polisportivă urmînd să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediție sînt rugby-ul, cu varianta sa în 7, și golful.

În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaților, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegații sînt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, și Germaniei, 425 sportivi, etc.

Jocurile sînt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care șase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiționale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 și vor deveni permanente, iar alte noi șapte sînt temporare. Toate sînt împărțite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracana.

Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Rio.

Sursa: agerpres.ro