AU FOST DECERNATE PREMIILE CONCURSULUI-RECITAL NAŢIONAL „VALERIU CUPCEA”

Cea de-a III-a ediţie a Concursului-recital naţional „Valeriu Cupcea”, care s-a desfăşurat în perioada 1 noiembrie-15 decembrie, şi-a desemnat aseară laureaţii. La concurs au participat 17 actori profesionişti de la diverse teatre din R. Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu a menţionat că obiectivul concursului a fost promovarea literaturii şi limbii române, cultivarea expresiei artistice a cuvîntului, descoperirea noilor valenţe ale actorilor, promovarea genurilor de recital (declamaţie), precum şi identificarea şi promovarea tinerelor talente. Fiecare concurent a pregătit un recital cu o durată de pînă la 50 de minute.

Rezultatele competiţiei au fost apreciate de către un juriu în frunte cu actriţa Vera Grigoriev-Mereuţă, Artist Emerit, profesor universitar. Din juriu au mai făcut parte Mariana Bahnaru, Artist al Poporului şi Nina Vartic, lector superior, cofondator al Teatrului Poetic.

Marele Premiu şi medalia „Valeriu Cupcea” le-a cucerit Dan Filipov, actor la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” pentru monologul „Agamemnon” de Rodrigo Garcia. În posesia premiului I au intrat Dimitri Dubina, actor la Teatrul de Stat pentru Tineret „S Uliţî Roz” pentru monospectacolul „Vernite mne moiu jizni, pojaluista” şi Alexandru Sîli, actor la Teatrul municipal „Guguţă” pentru recitalul „O mască rîde, alta plînge”.

Xenia Curencova, actriţă la Teatrul de Stat „S Uliţî Roz” a luat premiul II pentru monospectacolul „Vocea umană” de Jan Cocteau şi tot acelaşi premiu – actorul dramatic Gheorghe Grîu pentru recitalul de versuri proprii „Nimeni în locul tău…”. Cu premiul III s-au ales Nicu Ţurcanu, actor la Teatrul Studio „Geneza Art” pentru recitalul „Iubirea” din lirica universală şi Alina Carp, actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul, care a prezentat un recital de versuri de Veronica Micle.

Juriul a mai acordat un premiu special Teatrului de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol pentru compoziţia pe versuri „Ce e amorul” de Mihai Eminescu şi o menţiune lui Alexei Ştîrbu, actor la Teatrul de Stat pentru Tineret „S Uliţî Roz” pentru monospectacolul „Zapiski iz podpolia” de Fiodor Dostoievski.

Concursul-recital naţional „V. Cupcea” a fost lansat în 2012.

Sursa: Moldpres