Atunci cind lasitatea si servilismul intelectualilor devin crime de Stat

Cît mai au de gînd scriitorii şi artiştii să stimuleze erecţia criminală a lui Plahotniuc?

Aici, în Republica Moldova, s-a creat un fel de mit al intelectualilor, cu scriitorii în epicentru, începînd cu 1989. Orice observator lucid vede că totul a fost o impostură. Aşa-zişii luptători pentru grafia latină şi desprinderea de fosta URSS erau, în fond, nişte creaţii sovietice de umplutură la periferia marelui imperiu. Ca şi în România, dizidenţa intelectualilor de aici a fost inexistentă. Invocatele „excepţii” parcă ar fi fost în „misiune” de provocare, de momire a unor posibili dizidenţi autentici pentru a fi ulterior anihilaţi. Aşa se şi explică de ce aşa-zişii dizidenţi condamnaţi au revenit credincioşi în sînul puterii sovietice.

Elita intelectuală de aici, cu rare excepţii pe care nu le invoc, a fost una de umplutură, care nici măcar de tranziţie spre o reală elită tînără nu a avut şansa să fie. Fără să fie nevoie să dau exemple, vă asigur, în deplină cunoştinţă de cauză şi putere de recepţie, că cei mai mulţi dintre tinerii scriitori „de după patrioţii şi revoluţionarii anilor 1989-1991”, acum ajunşi deja la maturitate, sunt la fel de inepţi şi lipsiţi de conţinut ca şi predecesorii lor. Nici ei, după atîta timp, nu şi-au descoperit „o limbă literară de exprimare”.

Ceea ce-i aseamănă pe toţi este patriotismul găunos de precupeaţă, pretenţiile elitare şi cele de a fi ascultaţi ca fiind autorităţi incontestabile. În spatele acestor triumfalisme imbecile, însă, cunoaştem, descoperim adevărata lor personalitate definită de lichelism, disponibilitatea de a sluji orice politician ticălos care le strecoară discret şi ritmic cîte un plic cu bani, fanfaronadă ieftină mediatizată prin „evenimente” literare, „de creaţie”, pe care singuri şi le creează cu sponsorizările de rigoare din partea bandiţilor politici aflaţi temporar la Putere şi tot aşa.

Acum, Republica Moldova trăieşte cele mai dramatice clipe istorice din întreaga ei existenţă. În 1991 s-a desprins de URSS fără eroism pentru că Moscova a permis acest lucru. Acum, acestei ţări îi este tragic de greu să se desprindă de ea însăşi, de ceea ce a devenit şi din cauza complicităţii criminale dintre intelectuali şi politicienii corupţi. Desprinderea de URSS a avut parte de unanimitate. Desprinderea de criminalul Plahotniuc e mai dificilă şi pentru că intelectualii, absolut toţi cei cu pretenţii de elită, cei medii şi mediocrităţile, şi cei mai cunoscuţi artişti au devenit, contra cost, tîrfele de lux ale lui Plahotniuc. Fiind obişnuiţi să se vîndă fiecărui bandit de politician ajuns la Putere, acum ei continuă să-i stimuleze erecţia lui Plahotniuc pentru că cei ajunşi legal şi constituţional să formeze un Parlament şi un Guvern cu legitimitate nu i-a arvunit anticipat cu bani.

Regimul criminal al lui Plahotniuc a început să fie condamnat încă de acum aproape un an de chiar Parlamentul Uniunii Europene printr-un cunoscut Raport. Acest regim care acum este ilegal, care ţine Statul în captivitate, care a ocupat cu forţe militare şi paramilitare Capitala şi instituţiile Statului în numele personal al lui Plahoniuc, care nu vrea să se supună Constituţiei  şi noului Guvern legitim a fost deja denunţat de întreaga lume democratică, dar nu şi de către elita intelectuală şi cei mai cunoscuţi artişti.

La ora actuală, Uniunea Scriitorilor, de exemplu, dar şi celelalte uniuni de creaţie, de rînd cu artiştii cei mai cunoscuţi, devin complicii trădătorilor de ţară şi ai criminalilor care îl apără pe tiranul sîngeros Plahotniuc! Toţi aceşti „creatori” nu se deosebesc cu nimic de indivizi ca Ţuţu, gardienii în uniformă, mercenarii cu ceafa groasă ori interlopii cu hanorac care îl apără cu disperare pe Plahotniuc! Nu doar Plahotniuc şi uzurpatorii din jurul lui sunt inamicii asasini ai moldovenilor, ci şi complicii lor din rîndul elitelor intelectuale şi artistice!

Am sau nu dreptate Arcadie Suceveanu? Am dreptate Eugen Doga? Am dreptate Iurie Sadovnic? Unde vă sunt poemele şi cîntecele de revoltă îndreptate împotriva unui criminal şi uzurpator ca Plahotniuc? Şi voi aţi devenit, aidoma lui Plahotniuc, Filip, Candu şi restul camarilei, inamicii propriului popor şi aţi declarat război moldovenilor şi întregii lumi civilizate!

P. s. „Bine că Plahotniuc nu umblă la biserică, pentru că ni s-ar cere, ultimativ, de către „opoziţia constructivă”, să fim contra lui Dumnezeu”, ironiza, pupîndu-l pasional în fund pe oligarhul criminal, un cunoscut scriitor narcisist, megaloman şi de aceeaşi teapă clinico-psihiatrică pe care se află şi Plahotniuc.