ATUNCI CIND DESPRE UN PRIMAR DE LA TARA POTI SPUNE CA E NEAM PROST

În a doua jumătate a lunii trecute, Mai, am fost vizitat, la Redacţie, de către doi tineri care m-au impresionat cu decenţa şi revolta lor reţinută faţă de nedreptăţile pe care nu înţeleg de ce li se fac tocmai de către cel care ar trebui să le fie lider edilitar şi moral, exemplu de corectitudine şi respect faţă de valorile locale şi, mai cu seamă, promotor al tinerilor. Este vorba despre primarul din satul Horodca, raionul Ialoveni, pe care îl cheamă şi îl strigă lumea pe numele Ştefan Vlosî.

Dintre multiplele porcării pe care un primar le poate face celor care l-au ales, mă refer în special la neîndeplinirea promisiunilor electorale, mai mizerabile sînt cele în care acesta îi înşeală în mod deliberat pe tineri şi pe bătrîni. În cazul de faţă, vă relatăm despre comportamentul porcesc al primarului Ştefan Vlosî din satul Horodca faţă de tineri în ziua de 17 Mai, de Înălţarea Domnului, zi în care a fost marcat şi Hramului bisericii din localitate. Ştefan Vlosî este primar din partea BEPPEM - Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”. 

Tradiţional, în această zi, se organizează concursuri de „Trîntă naţională” pe categorii de vîrstă – copii de la clasa I-a, cadeţi – clasele IV-VIII, categoria claselor IX-X şi seniori. La final, primarul, secondat de sponsorii şi organizatorii competiţiei (Candu Nicolae, consilier, Vlad Nicolai şi Comonov Valeriu) înmînează sau trebuia să ofere cîştigătorilor următoarele premii: la categoria copii (juniori) – 100 de lei pentru locul I şi 50 de lei pentru locul II; la categoria „cadeţi” – un cocoş pentru cîştigător; un iepure pentru cel clasat pe locul I la categoria claselor IX-X şi un berbec cîştigătorului la întrecerea dintre seniori.

La competiţia de anul acesta, din 17 Mai, primarul Ştefan Vlosî, după ce a premiat primele categorii, pur şi simplu, pentru că nu a vrut el, a refuzat să ofere seniorului cîştigător berbecul tradiţional drept premiu. Potrivit datinii, după încheierea competiţiei, cîştigătorul oferă berbecul spre sacrificare şi consum tuturor în jurul unui foc de tabără cîmpenesc. Acum vă imaginaţi cît de ofensaţi s-au simţit aceşti tineri de cîinoşenia primarului lor? Aici nu-i vorba de valoarea materială a unui berbec ce urma să fie sacrificat, căci dacă ştiau îşi cumpărau ei unul, ci de atitudinea de neam prost a acestui primar, care le-a răpit acestor tineri farmecul tradiţional al unui obicei.

Din cîte mi s-a spus, Ştefan Vlosî chiar este potrivnic acestei tradiţii şi a sărbătoririi ei după terminarea competiţiei. Anul trecut, cînd primarul nu decisese ca berbecul pentru cîştigător să se înalţe o dată cu Domnul de ziua Înălţării Domnului, după sacrificarea berbecului şi începerea unei mici petreceri în jurul frigăruilor, Ştefan Vlosî a ordonat spargerea petrecerii şi i-a trimis pe tineri acasă. Faţă de o astfel de atitudine de neam prost şi jignitoare pentru nişte tineri de bun-simţ şi prezentabili, nu poţi să nu te întrebi: dar cîte opţiuni de distracţie au tinerii din acel sat pe parcursul unui an?

Se ştie că cele mai importante aniversări sau ceremonii care îi adună laolaltă sînt Sărbătorile de Iarnă, Hramurile, zilele de naştere ori căsătoriile unora dintre ei. Aproape întregul an, unii tineri sînt ocupaţi cu munca, alţii cu şcoala şi cu munca simultan, iar o parte dintre ei, care studiază la facultăţi, vin în sat tocmai în astfel de împrejurări. Vă daţi seama ce obraz gros trebuie să aibă acest primar dacă are curajul să dea ochi cu aceşti tineri fără să intre în pămînt de ruşine din cauza felului în care i-a jecmănit efectiv şi i-a ofensat cumplit? Cum să mai dorească ei să vieţuiască sau să revină într-un sat condus de astfel de primari barbari?

Acesta este respectul pe care îl are primarul Ştefan Vlosî faţă de tînăra generaţie şi faţă de tradiţiile strămoşeşti, în loc să fie mîndru că tinerii încă mai au dorinţa de a păstra astfel de datini! A făcut-o rău de oaie şi, la cît de neam prost a demonstrat că poate fi, credem că nu i-a stat în gît berbecul fript care nu a ajuns la aceşti tineri!

Mihai CONŢIU