ATENTIE ROMANI! PONTA VREA SA TRIMITA IN PE PE OMUL LUI PLAHOTNIUC

Prin Leancă, se reactivează în UE „pensionari KGB” şi complici la furtul miliardului din RM

După ce Călin Popescu Tăriceanu l-a adus (infiltrat) în Senatul României pe moldoveanul de la Chişinău Ion Hadîrcă, poet, fost fruntaş comsomolist şi PCUS încă din 1974 şi fost luptător „cu voie de la Stăpînire” pentru independenţa Republicii Moldova, acum a venit rîndul lui Victor Ponta să-l reactiveze în chiar Parlamentul European (PE) pe moldoveanul Iurie Leancă. Sînt sigur că Victor Ponta ştie bine cine este în realitate Iurie Leancă. De aceea l-a şi înscris pe un loc eligibil în lista partidului condus de el, PRO România, drept candidat la alegerile pentru Parlamentul European. Nici moldovenii, în general, nu prea ştiu ce hram poartă Iurie Leancă, darămite românii, cu oarecari excepţii din afara anturajului guvernanţilor români eurosceptici şi penali, printre aceştia fiind şi Traian Băsescu, pe alocuri.

Despre adevăratul Iurie Leancă am scris pînă mi s-a acrit, dar acum revin pentru că, prin acesta, Victor Ponta vrea să infiltreze în Parlamentul European, în calitate de cetăţean român şi, deci, în numele României, pe un „pensionar GKB”, un om subordonat, prin şantaj, oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, pe un complice la acoperirea urmelor furtului miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova. Candidatura lui Leancă a fost anunţată de către Ponta într-o conferinţă de presă. Potrivit agenției Mediafax, lista candidaţilor Pro România este deschisă de Victor Ponta, urmat de comisarul european Corina Creţu, de fostul premier Mihai Tudose, pe poziţia 4 afîndu-se Iurie Leancă, fost premier și fost ministru de Externe al Moldovei. Înţelegînd că Ponta ar urma să se retragă, Leancă ajunge automat pe locul 3 şi, astfel, „infiltrarea lui” în PE va avea o acoperire absolut democratică, din perspective româneşti, se înţelege.

N-o să mă extind prea mult în detalii. Voi încerca să fiu cît se poate de succint pentru cei care află pentru prima dată cine-i Iurie Lenacă, dar şi pentru cei care vor avea nevoie de un reper spre a se convinge că scriu adevăruri.

Despre Iurie Leancă, în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova din Mai 2013 şi pînă în Decembrie 2014, se ştie prea bine rolul decisiv pe care l-a avut în concesionarea abuzivă a Aeroportului Chişinău şi furtul miliardului. Leancă era prim-ministru în perioada cînd Guvernul a garantat creditarea de către Banca Naţională a Moldovei cu peste 9 miliarde de lei moldoveneşti a celor trei bănci jefuite. În acest context, devenind complice la acoperirea furtului miliardului şi, deci, şantajabil pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc, a executat ulterior toate jocurile politice ordonate de oligarh din teamă de a nu-l băga la puşcărie.

Legat de acea perioadă, în 2016, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Leancă, a dezvăluit, în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV, următoarele:

„Știți că l-am susținut pe Leancă anterior, dar eu nu știam că el discută problemele din sistemul bancar cu Șor și Plahotniuc. Spre deosebire de noi, miniștrii, dînsul avea acces la informații. Eu l-am susținut inclusiv atunci cînd au apărut animozități în partid (PLDM – n.r.). În momentul în care eu încercam să-l sprijin pe dl Leancă pentru al doilea mandat de premier, el mi-a dat un sfat - să nu-l critic pe Plahotniuc. Mi-a explicat că el crede că Plahotniuc e cel care va moderniza această țară. Atunci am înțeles că viziunile noastre sînt total diferite. Eu am rămas la Ministerul Educației, iar el și-a făcut partid”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii amintite.

Ca titlu de glorie, lui Leancă i se atribuie meritul de a fi semnat, în calitate de premier al Republicii Moldova, Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. Aici mă abţin să comentez, însă îi invit pe jurnaliştii români oneşti, nu pe cei afiliaţi guvernaţilor de la Bucureşti sau plătiţi efectiv de către oligarhul de la Chişinău, să-şi contacteze sursele din UE, de la care vor afla, cu siguranţă, ceea ce afirmam şi eu, în urmă cu mai mulţi ani, că Leancă a semnat aceste Acorduri fără să le studieze în amănunţime şi, mai cu seamă, fără să le negocieze. Ca să vedeţi ce profesionist este, ca premier şi fost ministru de Externe!

În alt context, amintim că o investigație a Jurnal TV.md a scos la iveală faptul că fiul mai mic al lui Iurie Leancă a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor, primarul Orheiului, personaj care figurează ca executant şi beneficiar în Raportul Kroll 1 cu privire la furtul miliardului, condamnat penal în primă instanţă în Republica Moldova, dar al cărui dosar a fost amînat spre rejudecare, mai bine de un an, la Curtea de Apel tocmai pentru a intra în Parlament, la ordinul lui Plahotniuc, fireşte. Acesta din urmă a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățămînt din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare negru pe alb în rulajele companiei, una dintre cele utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că „nu-și amintește”.

Întorcîndu-ne spre „juneţea profesională” a lui Leancă, amintesc că acesta şi-a început cariera în serviciul diplomatic sovietic, iar în perioada Mai-Octombrie 1989 a fost funcționar la Ambasada Uniunii Sovietice din București, în calitate de secretar II.

Consideraţii strict personale, de autor relativ avizat: Iurie Leancă, între anii 1981–1986, a studiat la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Fostul cetăţean şi diplomat sovietic, reţineţi, este cunoscător al limbii maghiare şi a fost trimis în misiune diplomatică la Bucureşti în perioada Mai-Octombrie 1989. „Frăţia de sînge separatist româno-maghiară” e bine cunoscută. Oare Leancă, în calitate de aspirant la calitatea de diplomat sovietic, a învăţat limba maghiară din pasiune ori din „necesitate profesional-diplomatică”? El este plămădit din sînge moldo-bulgar – tatăl său e moldovean, mama este de etnie bulgară. Limba tatălui o cunoştea, pe cea a mamei nu ştim dacă o vorbeşte, deşi cred, fără intenţii agresiv-sentimentale, că ar fi o impietate să n-o ştie.

La nivelul serviciilor secrete, se anticipa cu mult înainte de căderea dictatorului român Nicolae Ceauşescu despre iminente tendinţe de autonomie, care s-au confirmat ulterior, încă din Martie 1990, ale maghiarilor din Transilvania românească. Ca o paranteză, rog să fiu contrazis de oricine cînd afirm că pe vremea URSS era practic imposibil să ajungi diplomat sovietic fără „certificat de bună purtare” de la KGB, aşa cum se vede că a avut Leancă! Domnilor, nu este o ruşine să fi fost un profesionist al KGB, căci asta este o cinste, o probă a unui excepţional profesionalism!!!

Aşadar, junele diplomat sovietic Leancă ajunge la Bucureşti în perioada amintită. Părea simpatic, nevinovat, credibil şi „parcă de-al românilor”, pentru că le vorbea limba, moldovean fiind, căci românii nu-i căutau atunci originea mamei sale. Limba maghiară învăţată de el, în opinie strict personală, era „una de rezervă, de serviciu”, ca să înţeleagă omul „oful” în original al separatiştilor unguri, nu pe cel al naţiunii române, dar mă opresc aici, dînd posibilitate altora să dezvolte acest subiect!

În încheiere, mai amintesc faptul că Leancă este şi un protejat etern al multimilionarului Anatol Stati. La firmele acestuia Leancă îşi poate găsi oricînd refugiu „profesional” în cazul în care ar deveni şomer. Din cîte ştiu, şi fiul său cel mare, Marius parcă îl cheamă, lucrează la acelaşi Stati. Este vorba despre acel Stati care a tras în ţeapă statul român cu multe milioane, traduse în utilaje petroliere româneşti etc., despre care, la vremea respectivă, am scris, inclusiv despre reţinerea de către SRI a unui agent de-al lui care furase nişte secrete industriale româneşti. Se ajunsese pînă acolo încît pentru returnarea datoriei către statul român a intervenit ex-preşedintele Petru Lucinschi la fostul Preşedinte român Emil Constantinescu, care a cerut o înaltă distincţie a României spre a-l „convinge” pe Stati să-şi plătească datoriile către România.

Pe fondul „nebuniei penale” din guvernarea de la Bucureşti, a frăţiei politice dintre Dragnea şi Plahotniuc, „nevinovatul” politician Ponta va infiltra în Parlamentul European un om şantajat de Plahotniuc şi un „pensionar” al KGB. Dacă ajunge europarlamentar „român”, cercetarea lui penală în Republica Moldova pentru complicitate la furtul miliardului şi concesionarea ilicită a aeroportului către Şor nu va mai intra în discuţie. Astfel, România, ţară membră a NATO, a ajuns să furnizeze PE astfel de cîrtiţe care, pe viitor, vor compromite grav statutul de ţară membră a UE.

Mihai CONŢIU