Atentat la Istanbul: 39 de morti si 69 de raniti - FOTO/VIDEO

Autorul atentatului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și 69 de răniți, este în continuare căutat de poliție, relatează AFP. Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat, a anunțat un ministru turc, potrivit AFP și Reuters. Premierul turc Binali Yildirim a respins Duminică informațiile apărute în presă, conform cărora autorul atacului purta un costum de Moș Crăciun, transmite DPA.

Martorii susţin că atacatorul a avut asupra sa mai multe arme cu ţeavă lungă, iar autorităţile au lansat o operaţiune masivă pentru capturarea acestuia. „Criminalul a intrat în clădire cu un Kalaşnikov. Serviciile secrete americane au avertizat în urmă cu o săptămînă cu privire la un asemenea incident şi măsuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleză. Şi uitaţi ce s-a întîmplat”, a declarat proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan. Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului. 
Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, cînd aproximativ 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului.    „Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou“, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lîngă primul pod construit peste strîmtoarea care separă Europa de Asia. La Istanbul, 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, pînă la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.  

Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna Iulie un atentat sîngeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk. De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămîni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.

Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombardează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, soldaţii turci au lansat la finele lunii August o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.  

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că naţiunea este pregătită să lupte pînă la capăt împotriva tuturor atacurilor comise de organizaţii teroriste şi de susţinătorii acestor grupări. „Ca naţiune, noi vom lupta pînă la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora, dar şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale orchestrate de aceste forţe“, a spus Erdogan.   Liderul turc a declarat că asemenea atentate urmăresc destabilizarea Turciei: „Ei încearcă să provoace haos, să-i demoralizeze pe oameni şi să ne destabilizeze naţiunea cu aceste atacuri abominabile împotriva civililor. Noi ne vom menţine calmul, vom sta mai aproape unii de alţii şi nu vom ceda teren în faţa unor asemenea jocuri murdare“.