ATENTAT LA BARCELONA: TREI ZILE DE DOLIU NATIONAL

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri trei zile de doliu național, după atentatul de la Barcelona, în urma căruia și-au pierdut viața 13 oameni, iar alte zeci au fost răniți, informează DPA. Drapelele naționale vor fi coborîte în bernă pînă duminică la miezul nopții.

Rajoy și-a întrerupt concediul după atentat și a ajuns joi seara în metropola catalană, pentru a coordona reacția autorităților.

El a declarat, puțin după miezul nopții de joi, că Spania este din păcate obișnuită cu "durerea absurdă și irațională provocată de terorism", referindu-se la deceniile de atentate ale grupării separatiste basce ETA, soldate cu aproape 800 de morți, pînă în 2011.

"Nu sîntem uniți doar în doliu. Sîntem mai presus de orice uniți în voința de a-i învinge pe cei care doresc să ne ia valorile și modul de viață", a mai spus premierul. "Știm și că teroriștii pot fi învinși, cu unitate instituțională, cu colaborarea poliției, cu măsuri de prevenire, cu sprijin internațional și cu hotărîrea nestrămutată de a apăra valorile civilizației noastre", a arătat el.

Rajoy a menționat atacurile din ultimele luni de la Berlin, Manchester, Londra, Nisa, Paris și Stockholm și a insistat asupra necesității cooperării internaționale, deoarece terorismul "este o amenințare globală" la care reacția trebuie să fie de asemenea globală.

Sursa: Agerpres