ATENŢIE, UE, ESTE PREGATITA INCA O DIVERSIUNE OLIGARHICA!

„Resetarea” vinovaţilor de furtul miliardului de Euro

Autor: Mihai CONŢIU

Situaţia din RM este extrem de gravă. Cu toate acestea, trebuie să spunem că, în pofida măcelului juridic şi de presă declanşat împotriva lui Vlad Filat, nimeni nu-l poate incrimina de furtul miliardului de Euro sau înstrăinarea ilegală a Aeroportului. Autorii şi beneficiarii „jafului secolului”, după cum o ştie toată lumea, sînt „denunţătorul” său, Ilan Şor, şi „creierul acţiunii”, Vladimir Plahotniuc. Executanţii cointeresaţi în aceste ultime două jafuri sînt ex-premierul Iurie Leancă şi Dorin Drăguţanu. Pe Drăguţanu, oligarhul l-a trecut pe linie moartă spre a-l scăpa de orice răspundere penală.

Pe Iurie Leancă, doreşte să-l readucă în fotoliul de prim-ministru. O face pentru că, îşi imaginează el, Leancă ar avea credibilitate în Occident, că, în cazul formării unei alte majorităţii parlamentare şi a unui alt Guvern în alianţă cu Stînga, FMI, UE sau SUA se vor lăsa iarăşi înşelaţi, crezînd că prezenţa lui Leacă într-o astfel de formulă dă certitudinea continuării parcursului proeuropean şi vor debloca finanţările pentru un Guvern şi mai corupt, controlat în totalitate de către acelaşi Plahotniuc.

Totodată, Guvernul condus de Streleţ este incomod oligarhului deoarece pe 6 Noiembrie ar putea demara procedurile anunţate de anulare a contractului de concesiune a Aeroportului. În plus, Streleţ trebuie să cadă dacă nu va capitula în faţa lui Plahotniuc şi din cauză că, în fond, cere aceleaşi lucruri pe care le recomandă şi partenerii de dezvoltare ai ţării – reforma Justiţiei, a Procuraturii, a DNA şi CNI, operaţiuni care presupun demiterea conducătorilor acestor instituţii şi depolitizarea lor. Despre faptul că şi Streleţ ar fi corupt noi nu cunoaştem nimic.

Din momentul în care Filat a fost decapitat politic, următoarea operaţiune declanşată a fost aceea de a decima PLDM, prin cumpărarea unor deputaţi pentru a se înrola în partidul lui Leancă. În acest fel, Plahotniuc este convins că va substitui PLDM condus de Filat cu un PPE condus de Leancă „şi mai pro-european”. Între timp, PD-ul se va transforma în partid de stînga îngurgitînd partiduţele stîngiste de buzunar, dar cu ştampilă de la indivizi ca Şelin, Petrache şi alţii.

Vor uita UE, SUA şi chiar FMI de ceea ce a fost pînă la furtul miliardului?

După cum lesne am constatat, acreditarea falsă a ideii că Filat s-ar afla în spatele furtului miliardului, iar asta printre multe altele, se urmăreşte ca opinia publică naţională şi, mai ales, Occidentul chiar să fie convinşi de acest lucru, dar şi pentru a-i face să uite de jafurile anterioare şi derapajele instituţionale antidemocratice permanente.

Plahotniuc îşi imaginează că proporţia scandalului cu furtul miliardului va trece în uitare tot ceea ce a fost înainte. Să nu uităm că înaintea „jafului secolului” a existat crima din Pădurea Domnească, a cărei elucidare a fost cerută, la vremea respectivă, de partenerii de dezvoltare ai ţării. Nici pînă acum, adevăraţii vinovaţi nu au fost pedepsiţi. Oare UE şi SUA au uitat de această crimă, denunţată la vremea respectivă de Filat?

Pe data de 5 August, 2011, ex-premierul Vladimir Filat a făcut publice cinci tentative de atacuri de tip rider asupra Universalbank, cu 78% de acţiuni vizate, Moldova Agroindbank, cu 27,5%, Banca de Economii, cu 16% şi Victoriabank, cu 5%, precum şi asupra companiei internaţionale de asigurări „Asito”, în care a fost vorba despre 40%.

La vremea respectivă, anchetele jurnalistice au arătat că există indicii că beneficiarul atacurilor rider asupra Moldova Agroindbank şi Universalbank ar fi controversatul Veaceslav Platon, păgubiţi fiind acţionarii străini ai acestora. În ceea ce priveşte cazurile Asito, Victoriabank şi Banca de Economii, principalii păgubiţi au fost Victor şi Viorel Ţopa, care l-au acuzat de atac rider pe fostul lor partener, fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. Oare UE şi SUA au uitat de acele atacuri rider nesoluţionate nici pînă astăzi, iar asta în sensul pedepsirii făptaşilor?

Oare, acum, UE, SUA şi FMI vor fi dispuse să închidă ochii asupra faptului că oligarhul nu va admite nici un fel de reformă instituţională deoarece astfel şi-ar putea pierde controlul absolut asupra lor?

Se va reconsolida puterea oligarhului tot cu ajutorul îngăduitor al Occidentului?

Ca să-şi menajeze un alt complice „proeuropean”, Plahotniuc i-a permis lui Mihai Ghimpu ca fracţiunea sa parlamentară să nu participe la votarea demisiei Guvernului Streleţ. Dar la instalarea unui nou guvern Ghimpu va participa. Nici usturoi n-a mîncat şi nici gura nu-i pute? A înţeles gafa pe care a făcut-o atunci cînd l-a lăsat să voteze ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, deşi Ghimpu se jurase că nu va vota niciodată alături de socialişti şi comunişti. Nici nu era nevoie în cazul lui Streleţ, căci s-a angajat în acest exerciţiu al culiselor de coaliţie Lupu, dornic să redevină util lui Plahotniuc.

Situaţia din RM este extrem de gravă. Complexitatea ei este dată de faptul că, la fel ca şi pînă acum, crezînd că ajută RM, Occidentul ar putea contribui la reconsolidarea puterii absolute a lui Plahotniuc, prin sprijinirea unui Guvern aflat sub dominaţia sa. Atîta timp cît Procuratura, CNA, CNI, SIS Justiţia, circa 80% din piaţa mass-media şi altele sînt aflate sub controlul lui Plahotniuc, în RM, nu poate fi vorba despre democraţie şi Stat de Drept. Cum pot UE, SUA şi FMI ajuta altfel RM decît punînd condiţii drastice de eliberare a Statului din captivitatea oligarhului?

Cum pot UE, SUA şi FMI ajuta o nouă guvernare „proeuropeană” din moment ce va fi tot una artificial europeană, care va fi constituită din complicii corupţi ai lui Plahotniuc – Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă, cu un partid improvizat, PPE, cu deputaţi cumpăraţi/şantajaţi din PLDM ca să i se alăture? Ţara se află într-un dezmăţ politico-mafiot cumplit, iar alegerile parlamentare anticipate organizate în orice condiţii nu mai trebuie să fie o sperietoare pentru nimeni. Şi nimeni dintre cei aflaţi la Putere nu mai este credibil. Nici unul dintre ei nu-i capabil să înţeleagă că ar trebui să-şi dea demisiile, că este necesar să se constitui un fel de comitet de salvare naţională, în care să fie inclusă majoritar doar societatea civilă moldovenească, cu asistenţă internaţională.

Oare UE, SUA şi FMI nu ştiu că tot ceea ce se află în ţara aceasta nu aparţine poporului, ci lui Plahotniuc, în primul rînd, şi Mafiei de Stat pe care a creat-o?