Atena spune ”NU” transformarii catedralei Sfinta Sofia in moschee

Grecia a declarat Joi că Turcia riscă să deschidă „o prăpastie emoţională imensă” cu ţările creştine, dacă va merge înainte cu propunerea de a transforma catedrala Sfînta Sofia din Istanbul, în prezent avînd statutul de muzeu, într-o moschee, relatează Reuters. O instanţă turcă a primit Joi o petiţie care solicita transformarea clădirii masive din secolul al VI-lea, construită iniţial ca o catedrală creştină şi în prezent una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Turcia, din nou într-o moschee.

Instanţa va anunţa decizia în termen de 15 zile, a precizat un avocat.

„Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial… Multe ţări – culminînd cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA – au subliniat acest aspect, îndemnînd Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia”, a declarat un purtător de cuvînt al Guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfînta Sofia din Istanbul şi să asigure că aceasta va rămîne accesibilă tuturor.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al circa 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a declarat că transformarea catedralei Sfînta Sofia într-o moschee i-ar dezamăgi pe creştini şi provoca o „prăpastie” între Est şi Vest.