Atacul antisemit din Pittsburgh este „probabil” cel mai grav comis vreodata in SUA

Atacul armat de Sîmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh este „probabil” cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga anti-defăimare, citată de AFP, scrie Agerpres.

„Acesta este probabil cel mai sîngeros atac asupra comunităţii evreieşti din istoria SUA” şi în orice caz din 2014, cînd un atacator a ucis trei persoane la un centru comunitar evreiesc şi la o casă evreiască de pensii în Kansas, a indicat într-un comunicat directorul asociaţiei, Jonathan A. Greenblatt. Premierul canadian Justin Trudeau a calificat drept un „atac antisemit oribil” împuşcarea mai multor persoane Sîmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh, în Pennsylvania.

„Astăzi, canadienii sunt cu toată inima alături de comunitatea evreiască din Pittsburgh, care a suferit un atac antisemit oribil în timp ce se ruga”, a declarat Trudeau pe contul său de Twitter. „Fie ca familiile persoanelor ucise să-şi găsească liniştea, iar răniţii să se recupereze rapid”, adaugă el în mesaj.

„Trebuie să ne unim împotriva întregii acestei uri, acestei intoleranţe, acestui antisemitism şi acestei violenţe”, a subliniat la rîndul său şefa diplomaţiei canadiene Chrystia Freeland, declarînd că a fost „îngrozită” de acest atac armat.

Trăgătorul, indentificat de autorităţi ca fiind Robert Bowers, a intrat în jurul orei locale 10:00 (14:00 GMT) în sinagoga Tree of Life (Arborele vieţii) din Pittsburgh. El a strigat: „Toţi evreii trebuie să moară!”, potrivit media, şi a început să tragă în credincioşii adunaţi de Sabat, zi de odihnă la evrei, pentru o ceremonie marcînd naşterea unui copil. Luat în custodia Poliţiei după un schimb de focuri cu forţele de ordine, Bowers a fost transferat la spital. El va fi urmărit, între altele, pentru infracţiuni antisemite şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul Justiţiei american, Jeff Sessions. Autorul atacului a fost inculpat pentru 29 de capete de acuzare, între care 11 pentru folosirea unei arme de foc pentru a săvîrşi o crimă şi 11 pentru obstrucţionarea exercitării unei religii care a dus la moarte.