ATACATORUL DE LA OTTAWA "SPERA SĂ PLECE ÎN SIRIA"

Canadianul de 32 de ani care a ucis miercuri un militar la Ottawa a încercat să obţină un paşaport pentru a pleca în Siria, a declarat joi comisarul Jandarmeriei regale a Canadei (GRC), Bob Paulson.

Sosit în capitala federală canadiană la 2 octombrie, Michael Zehaf-Bibeau se afla "în oraş pentru a soluţiona o problemă de paşaport, dar el spera de asemenea să plece în Siria", a afirmat Bob Paulson într-o conferinţă de presă.

"Mama lui ne-a spus ieri" (miercuri), a precizat Paulson, citat de AFP.

Născut la Vancouver şi instalat la Montreal în ultimii ani, Zehaf-Bibeau a transmis o cerere de paşaport şi GRC desfăşura o anchetă pentru a stabili dacă i se poate acorda sau nu, a mai spus şeful GRC.

Şeful anchetei a precizat că nu există "nicio informaţie care să facă legătura între cele două atentate comise" în Canada în această săptămînă şi care au făcut în total doi morţi şi patru răniţi.

Luni, Martin Couture-Rouleau, 24 de ani, a intrat cu maşina sa într-un militar, omorîndu-l într-o parcare din Saint-Jean-sur-Richelieu (Quebec) înainte de a fi împuşcat de poliţie.

Bob Paulson a notat de asemenea că din cauza cazierului judiciar al atacatorului, acestuia îi era interzis să deţină o armă şi poliţia va trebui să stabilească de unde provine carabina Winchester pe care a folosit-o pentru a-l ucide pe soldat în apropierea Parlamentului.

El era un deziluzionat "cu convingeri extremiste", a subliniat Bob Paulson, menţionînd că "a acţionat de unul singur".

Paulson a declarat de asemenea că serviciile de securitate au identificat 93 de canadieni "care au demonstrat intenţia de a pleca în afara ţării" pentru a lupta alături de grupări extremiste. Această cifră "se schimbă în fiecare zi", a subliniat el, remarcînd că "apar mai multe ameninţări cu fiecare dintre indivizii" identificaţi.

Sursa: Agerpres