Atac la Lyon. Un refugiat a ucis un om si a ranit 8, cu un cutit si o tepusa de rotisor

Un bărbat înarmat cu un cuţit şi o ţepuşă pentru rotisor a atacat Sîmbătă trecătorii într-o suburbie a oraşului francez Lyon, ucigînd o persoană şi rănind alte 8, dintre care 3 sunt în stare critică, transmite AFP. Atacatorul, despre care o sursă din Poliţie afirmă că ar fi un refugiat afgan, a fost arestat. Primele relatări au evocat şi prezenţa unui al doilea atacator, informaţie care însă a fost apoi dezminţită de autorităţi. De asemenea, primul bilanţ al victimelor făcea referire la un mort şi şase răniţi, numărul răniţilor urcînd apoi la nouă, iar ultimul bilanţ menţionează opt răniţi. Persoana ucisă este un tînăr de 19 ani.

Atacul a fost comis în jurul orei locale 16:30 (14:30 GMT) în apropierea unei staţii de metrou din Villeurbanne, o suburbie a oraşului Lyon. ″Un individ în staţia de autobuz 57 a început să lovească cu cuţitul″, a declarat reporterului AFP o fata cu tricoul plin de sînge.″⁣A reuşit să-i atingă, să-i deschidă burta unei persoane. I-a băgat unui băiat cuţitul în cap, i-a deschis urechea unei femei şi femeia mai avea puţin şi murea în staţie şi nimeni nu a venit să mă ajute″, mai spunea fata plîngînd, potrivit relatării AFP.

Potrivit serviciilor de urgenţă, persoanele aflate la faţa locului şi care au reuşit să se ferească de atacator au fugit unde au putut, mai ales în autobuze, ceea ce a îngreunat operaţiunile de salvare. Circa 20 de persoane aflate în stare de şoc au fost preluate de serviciile de urgenţă.

Primarul din Lyon şi fost ministru de Interne, Gérard Collomb, a venit la faţa locului. Într-o scurtă declaraţie dată presei el a cerut să ″rămînem foarte prudenţi″ în a afirma că acest ″atac cu cuţitul″ este unul terorist.

A fost sesizat Parchetul din Lyon, în timp ce Parchetul Naţional Antiterorist francez (PNAT) monitorizează situaţia, dar deocamdată nu a preluat cazul, întrucît autorităţile încă nu au confirmat că este un atac terorist.

Anul trecut, un atac cu un colet capcană a rănit 14 persoane în acelaşi oraş. Autorul, un algerian în vîrstă de 24 de ani, a fost arestat trei zile mai tîrziu şi a mărturisit că jurase credinţă grupării islamiste Statul Islamic.