Atac de proportii uriase asupra Internetului. Hackerii vizeaza tinte din toata lumea

Un atac cibernetic de proporții gigantice se desfășoară, în prezent, asupra Internetului, la nivel global, a avertizat organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN. Potrivit ICANN, atacul de o amploare fără precedent are ca scop modificarea adreselor site-urilor de Internet pentru a putea fi piratate, informează AFP, potrivit News.ro. Potrivit unor experţi din afara ICANN, hackerii ţintesc atît Guverne, cît şi servicii de informaţii sau Poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră - atît în Orientul Mijlociu, cît şi în Europa. Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

Ei ”atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat Vineri David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie ”fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult în ultima perioadă. ”Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei. În principal, aceste atacuri constau ”în înlocuirea adreselor servelor” autorizate ”cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date - parole, adrese de e-mail, etc. - cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu. Sistemul numelor domeniului (“Domain name System”, DNS) - cel care permite legătura între un computer şi un site - este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

Atacurile informatice, creștere exponențială

Atacurile informatice - de orice amploare şi natură - s-au amplificat cu o viteză exponenţială în ultimii ani. Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categorii principale - indivizi sau grupuri de hackeri care vor să cîştige bani (programe de tip ransomware, revînzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită “darknet”), sau state - care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice. Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări - mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.