Atac armat la Strasbourg: Bilantul urca la patru morti

Cel puţin patru persoane au fost ucise  în atacul armat produs Marţi seară în centrul oraşului Strasbourg. Sute de agenţi de Poliţie, jandarmi şi militari au fost mobilizaţi în centrul oraşului Strasbourg. Poliţiştii germani de la punctele de trecere a frontierei opresc maşinile care merg din Germania în Franţa, informează dpa, scrie Agerpres. „În prezent, întărim controalele de la frontiera franco-germană”, a scris pe Twitter Poliţia din statul german Baden-Wuerttemberg. Măsura a fost luată în urma atacului armat produs Marţi seara în apropierea Tîrgului de Crăciun din centrul Strasbourgului, oraş aflat în apropierea graniţei cu Germania. Atacul s-a soldat cu cel puţin patru morţi şi 11 răniţi, dintre care unii în stare critică, potrivit ministrului francez de Interne, Christophe Castaner.

Autorităţile franceze continuă să îl caute activ pe presupusul autor al atacului. Este vorba de Chérif C., în vîrsta de 29 de ani. Poliţia a fost implicată într-un schimb de focuri cu autorul atacului şi se presupune că acesta este rănit. Autorităţile susţin că individul figurează în baza de date a persoanelor suspecte şi că Poliţia a vrut să îl aresteze preventiv Marţi dimineaţă, dar agenţii nu l-au găsit la domiciliu.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost informat despre incident şi a încheiat brusc o recepţie la care erau invitaţi parlamentari, desfăşurată la Palatul Élysée, potrivit Mediafax.ro. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a trimis de urgenţă, Marţi seară, pe ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, la Strasbourg.

"Preşedintele Republicii a fost informat în timp real despre evenimentele de la Strasbourg. Recepţia de la Palatul Élysée s-a încheiat, iar Preşedintele l-a trimis la Strasbourg pe ministrul de Interne, Christophe Castaner", a comunicat Preşedinţia Franţei.

Autorităţile franceze analizează ipoteza unui act terorist. "Este analizată ipoteza unui atac terorist", a declarat un oficial din cadrul Poliţiei franceze. Situaţia este analizată de Parchetul antiterorist al Franţei în colaborare cu Parchetul din Strasbourg.

Procurorii din Paris au declarat că tratează incidentul ca pe unul de natură teroristă, spunînd că au deschis o investigaţie pentru crimă şi tentativă de crimă avînd legătură cu o acţiune teroristă, precum şi cu o conspiraţie teroristă.

”Am auzit mai multe focuri de armă, trei poate, şi am văzut mai multe persoane fugind. Una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă s-a împiedicat sau a fost atinsă (de gloanţe). Oamenii din bar au strigat «închide, închide», iar barul s-a închis”, a declarat un martor contactat de AFP, care s-a închis în locuinţa sa.

Parlamentul European, care are un sediu în oraş şi este reunit în sesiune plenară săptămîna aceasta, a activat protocolul de urgenţă şi a restricţionat accesul pentru a-i proteja pe cei aflaţi înăuntru, potrivit unei purtătoare de cuvînt a PE.

Tîrgul de Crăciun din Strasbourg, un eveniment de lungă tradiţie amenajat în centrul oraşului, reprezintă o atracţie turistică majoră în Decembrie.