ATAC AERIAN AL COALITIEI AMERICANE IN SIRIA

Moscova îl consideră "inacceptabil", Damascul invocă o "agresiune"

Rusia a condamnat ca "inacceptabil" bombardamentul coaliției conduse de SUA asupra unui convoi avînd legătură cu regimul sirian în apropierea frontierei cu Iordania, a indicat vineri un înalt responsabil al diplomației ruse, Ghennadi Gatilov, citat din Geneva de agențiile de presă ruse, potrivit AFP.

"Orice acțiune militară care agravează situația din Siria afectează, de fapt, procesul politic. Mai ales atunci cînd vine vorba de acțiuni (militare) desfășurate împotriva forțelor armate siriene", a declarat Gatilov, ministru adjunct de externe rus, conform RIA Novosti.

"Aceasta este absolut inacceptabil și reprezintă o încălcare a suveranității Siriei", a adăugat diplomatul rus.

În același timp, Siria a condamnat vineri "agresiunea coaliției" internaționale conduse de SUA împotriva armatei sale cu o zi în urmă în sud-estul țării, acțiune ce s-a soldat cu "morți", potrivit unei surse militare siriene, citate de AFP.

"Așa-numita coaliție a atacat ieri (joi) în jurul orei 16:30 (13:30 GMT) o poziție a armatei arabe siriene pe ruta Al-Tanf în regiunea siriană Badia, omorînd mai mulți martiri și provocînd pagube materiale", a precizat această sursă, conform agenției oficiale Sana.

Un atac aerian american împotriva unei miliții susținute de Damasc cu o zi în urmă a lovit "unul dintre punctele noastre militare", a declarat o sursă militară vineri pentru Reuters, adăugînd că mai multe persoane au fost ucise.

Responsabili americani au indicat că atacul aerian a reprezentat o măsură pur defensivă.

Convoiul vizat includea miliții siriene și iraniene și se îndrepta spre baza din Tanf cînd s-au ciocnit cu forțe rebele, a declarat pentru Reuters un membru al forțelor rebele siriene susținute de SUA.

Un purtător de cuvînt militar al coaliției antijihadiste, colonelul Ryan Dillon, s-a referit la un convoi al "forțelor pro-regim", iar un alt responsabil american a indicat că a fost vorba "probabil" de miliții șiite, fără alte precizări despre identitatea acestora, conform AFP.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), opt persoane, "în majoritate nesirieni", au fost ucise în acest atac aerian.

Sursa militară siriană, citată de AFP, a declarat că "armata va continua să-și îndeplinească îndatoririle în lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) și apărarea întregului său teritoriu și nu se va lăsa intimidată de tentativele așa-zisei coaliții de a o împiedica să-și facă datoria sacră".

Sursa: Agerpres