ASTĂZI ESTE ZIUA NAŢIONALĂ A UCRAINEI

Ucraina îşi sărbătoreşte astăzi, 24 August, Ziua Naţională, comunică MOLDPRES.

Ţara are o suprafaţă de 603,7 mii de kilometri pătraţi şi aproape 47 de milioane de locuitori. Este împărţită în 24 de regiuni.

Ucraina este o ţară bogată în resurse naturale, cu industrie şi agricultură avansate. Produsul Intern Brut constituie 15% din agricultură, 46% din industrie şi 39% din servicii. Are ieşire la Marea Neagră şi Marea Azov, precum şi la fluviul Dunărea. Spaţiul ei este străbătut de numeroase rîuri, majoritatea afluenţi ai Niprului: Ingul, Inguleţ, Sumara, Oriol, Vorskla, Horol, Sula, Trubej, Desna, Pripeat ş.a.

Exportă minereuri de fier, petrol, cărbune, gaze naturale, maşini agricole, grîu, zahăr ş.a. Importă petrol brut, metale neferoase, produse chimice, semifabricate industriale, aparataj electronic, mărfuri de larg consum.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Ucraina au fost stabilite la 10 Martie 1992. Ambasadorul R. Moldova în Ucraina este Ion Stăvilă, iar Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova este Serghei Pirojkov.

Cadrul juridic al relaţiilor bilaterale este avansat, între cele două ţări fiind semnate circa 200 de acorduri.

În Octombrie 1992 a fost semnat Tratatul de bună vecinătate, prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Ucraina, care a intrat în vigoare în Ianuarie 1997.