ASTRONAUT: MISIUNILE DE TRIMITERE A OAMENILOR PE MARTE SINT STUPIDE

Unul dintre primii oameni care au ajuns pe orbita Lunii crede ca este „stupid” să existe planuri pentru a trimite astronauți pe planeta Marte. Bill Anders, unul dintre astronauții care s-au aflat la bordul Apollo 8, în 1968, a declarat, pentru BBC Radio 5, că ideea de a plănui misiuni pentru Marte la bordul cărora să se afle oameni este „aproape ridicolă».

Anders, în vîrstă de 85 de ani, spune că este un susținător al „programelor remarcabile” automatizate, pentru că „sînt mult mai ieftine”, însă crede că susținerea publicului nu este suficient de mare pentru a finanța astfel de expediții pe Marte.

„Ce anume ne duce pe Marte? De ce este obligatoriu să ducem oameni acolo? Nu cred că publicul este atît de interesat de asta”, a declarat el.

NASA are în plan să trimită pe Marte o misiune la bordul căreia să se afle o echipă de astronauți, după ce săptămîna trecută sonda InSight a aterizat cu bine pe planeta roșie.

În decembrie 1968, Anders, împreună cu astronauții Frank Borman și Jim Lovell, au orbitat de 10 ori Luna. Echipajul Apollo 8 a petrecut 20 de ore pe orbită, înainte de a se întoarce pe Pămînt. Șapte luni mai tîrziu, echipajul Apollo 11 ateriza pe lună.

Frank Borman a criticat și el ideile de colonizare a planetei Marte: „Cred că există un entuziasm prea mare în jurul lui Marte, care nu are niciun sens. Musk, Bezos vorbesc despre colonizarea planetei; este o prostie”, a spus el.