ASTEPTARI SI REALITATE: CIND VA COBORI DOLARUL SUB 17 LEI

Dolarul continuă să cedeze în fața leului moldovenesc. Ce surprize ar putea să ne mai aducă valuta americană?

Continuă tendința de depreciere a dolarului față de leul moldovenesc.

De la începutul anului, moneda națională s-a apreciat cu peste doi lei față de dolarul american. Dacă în primele luni ale anului curent cursul dolarului varia în limitele a 20 de lei, la ora actuală acesta oscilează în jurul a 17,5 lei.

Ce surprize ar putea să ne mai ofere dolarul american și ar putea oare să coste această valută mai puțin de 17 lei? Expertul în economie Viorel Gîrbu a răspuns la aceste întrebări într-un comentariu pentru Sputnik.

Potrivit specialistului, nu este cazul să vorbim în termeni pozitivi despre aprecierea leului moldovenesc. Dacă dolarul va continua să se deprecieze, acest fapt s-ar putea solda pentru Moldova cu o criză economică. La întrebarea dacă ar putea coborî dolarul sub 17 lei, economistul nu a răspuns atît de categoric.

„Este posibil orice, dar sper ca acest lucru să nu se întîmple. Aprecierea leului moldovenesc înseamnă probleme și pierderi pentru mediul de afaceri, mai ales pentru exportatori", a spus Gîrbu.

Expertul a atenționat asupra politicii monetare severe promovată de Banca Națională a țării.

„Această politică nu permite acordarea noilor credite, ceea ce înseamnă pentru oamenii de afaceri mai puțini bani și mai puține posibilități de a dezvolta domeniul de producere. În consecință, valuta este tot mai puțină, iar cursul leului crește", a explicat economistul.

Potrivit acestuia, în anul curent Banca Națională a cumpărat de pe piață destul de multă valută.

„Datorită faptului că Banca Națională cumpără valută, cursul leului moldovenesc nu crește atît de repede față de valutele de bază", a conchis Gîrbu.

Sursa: sputnik.md