ASTAZI ESTE ZIUA TACERII: CE NU TREBUIE SA FACA CANDIDATII PENTRU FUNCTIA DE PRIMAR

Astăzi în Moldova este ”ziua tăceri”. Pretendenții la funcția de primar nu au voie să facă agitație electorală.

Ieri, a fost ultima zi de campanie electorală, iar astăzi în Moldova este "ziua tăcerii". Astfel, partidele nu mai au dreptul să-şi promoveze mesajele electorale în public, iar televiziunile trebuie să scoată de pe post spoturile electorale şi nu mai pot să organizeze dezbateri.

Campania s-a încheiat, iar duminică va fi dat startul alegerilor. Amintim că la scrutinul anterior ”ziua tăcerii” a fost anulată. Astfel, candidații au putut să facă campanie electorală pînă în ziua alegerilor.

La alegerile generale locale din 20 octombrie vor fi aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 – de raionali/municipali și 10 472 de consilieri sătești și orășenești.

Conform prevederilor legale, numărul de consilieri se determină în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegerile. Astfel, Comisia Electorală Centrală a stabilit numărul de mandate ce vor fi distribuite în urma rezultatelor alegerilor locale generale de astăzi.

În cazul consiliilor locale de nivelul al doilea (35 la număr), în 7 – vor fi atribuite cîte 27 de mandate, în 21 – cîte 33, în 5 – cîte 35, iar în cazul municipiului Chișinău, consiliul municipal va fi constituit din 51 de mandate.

Celor mai multe dintre consiliile sătești (comunale), orășenești le vor fi atribuite cîte 11 mandate – în 285, cîte 9 – în 281 de localități, cîte 23 – în 29 de consilii. Cîte 27 de consilieri vor fi aleși în 5 localități de nivelul I – municipiile Orhei, Soroca, Ungheni, Comrat și Cahul.

Sursa: sputnik.md