ASOCIEREA POLITICA REPREZINTA ETAPA INTERMEDIARA PENTRU ADERAREA R. MOLDOVA LA UE

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat luni, la Luxemburg, la cea de-a şasea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), care a întrunit miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi PaE. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. La eveniment a luat parte şi comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

În cadrul reuniunii, participanţii au trecut în revistă realizările înregistrate de către parteneri şi priorităţile de dezvoltare ale Parteneriatului Estic, prin prisma pregătirilor pentru Summit-ul de la Riga, care va avea loc în perioada 21-22 mai curent. 

Ministrul Natalia Gherman a subliniat că asocierea politică şi integrarea economică reprezintă o etapă intermediară pentru aderarea Republicii Moldova la UE cu drepturi depline. De asemenea, oficialul moldovean a declarat că este necesar ca asistenţa UE să fie direcţionată către implementarea DCFTA. Totodată, a fost menţionată importanţa principiului de diferenţiere şi ajustarea politicii PaE în conformitate cu ambiţiile partenerilor.

Referitor la Declaraţia de la Riga, ministrul Natalia Gherman a vorbit despre necesitatea adoptării unui document vizionar care să asigure libertatea alegerii parcursului european şi să permită aprofundarea relaţiilor cu ţările partenere care dau dovadă de mai mult angajament în implementarea reformelor.

Miniştrii statelor UE au manifestat o deplină solidaritate faţă de partenerii estici şi faţă de consolidarea cooperării în cadrul PaE, apreciind implementarea Acordurilor de Asociere de către ţările care au semnat aceste acorduri. La fel, a fost punctată drept o realizare importantă liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova.