ASOCIAŢIA „ALGA” ÎNDEAMNĂ SOCIETATEA SĂ AJUTE LA CONSTRUCŢIA UNUI AZIL PENTRU CÎINI

Membrii Asociaţiei „Alga” îndeamnă oamenii de afaceri, dar şi politicienii să se implice cu proiecte şi cu mijloace financiare pentru soluţionarea problemei cîinilor vagabonzi, prin construcţia unei clinici de sterilizare, dar şi a unui refugiu provizoriu pentru aceştia.

Preşedintele asociaţiei, Valentina Dudnic, a declarat marţi, 25 noiembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că problema cîinilor vagabonzi rămîne, iar autorităţile invocă lipsa de bani. Potrivit Valentinei Dudnic, în municipiul Chişinău există două aziluri de cîini şi acestea sînt întreţinute cu susţinerea voluntarilor, dar nu este suficient. Cît ţine de terenul alocat de către Consiliul municipal Chişinău pentru construcţia unui azil, autorităţile nu au bani pentru a începe construcţia, dar nici nu vor să-l dea în folosinţă societăţii civile.

Valentina Dudnic mai spune că la cele două aziluri fac voluntariat mai mulţi tineri din ţări precum Irlanda şi Germania, care se miră de situaţia deplorabilă a maidanezilor din oraş. Ei se miră cum într-un stat în care există atîtea locuinţe şi maşini luxoase această problemă este neglijată.

Activista a îndemnat oamenii de afaceri şi politicienii să vină cu contribuţii financiare pentru a putea fi construit azilul şi clinica de sterilizare şi vaccinare a maidanezilor. Potrivit membrilor „Alga”, investiţiile s-ar ridica la circa un milion de lei.

Reprezentanta asociaţiei Societatea Umană, Valentina Furmanova, a spus că maidanezii trebuie sterilizaţi ca să nu se înmulţească. Activista a insistat şi pe adoptarea unei legi care să introducă pedepse pentru persoanele care-şi iau animal de companie, iar după un timp îl abandonează în stradă, dar şi pentru cei care otrăvesc animalele.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, „Alga” va organiza Caravana de Crăciun, în cadrul căreia, membrii asociaţiei, însoţiţi de cîini, vor merge pe la mai multe orfelinate.

Surse: IPN