ASISTAM LA O ASCENSIUNE DE TIP KGB A SIS?

Se pare că, pe nevăzute, serviciile de informaţii au deja drept de reţinere şi anchetă

Autor: Mihai CONŢIU

Ştim foarte bine că Vladimir Voronin, pe vremea cînd era şef al statului, a dispus ca Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) să nu mai aibă autoritatea de a reţine şi ancheta oameni bănuiţi de diferite infracţiuni. Decizia lui Voronin a fost una legitimă şi în conformitate cu practicile din toate statele civilizate, democratice ale lumii. Orice serviciu secret, pentru că este secret, nu?, culege informaţii, întocmeşte dosare de analiză şi sinteză în privinţa oricăror tipuri de infracţiuni operate informativ – atentate la siguranţa statului sub orice forme, acţiuni pregătitoare de acte de terorism, furturi tehnologice, trădare, grupări interlope de crimă organizată etc., etc. –, iar mai apoi, în funcţie de importanţa acestora, după caz, sînt înaintate şefului statului sau instituţiilor însărcinate cu reţinerea şi anchetarea celor suspectaţi.

De cînd Voronin a retras SIS dreptul de reţinere şi anchetă, foştii sau actualii ofiţeri ai acestui serviciu s-au simţit extrem de frustraţi de această interdicţie, de această practică specifică KGB. Bănuit pur şi simplu, vinovat sau nevinovat, orice om intrat în „beciurile” SIS, de regulă, ieşea de acolo vinovat, „un pic mai bolnav” sau poate nevinovat dacă „ceda ceva profitabil, sub aspect material” sau de alte perspective în favoarea anchetatorilor. SIS, ca urmaş al KGB, era o poliţie politică în regulă, dar şi o agenţie care mai vindea informaţii oricărei grupări – politice, statale, economice sau mafiote. Se înţelege că, în aceste condiţii, multe dintre astfel de informaţii nu ajungeau şi pe biroul şefului statului (au fost situaţii în care am avut motive să cred aşa ceva).

Dacă un arest în celulele MAI sau ale Procuraturii poate fi controlabil, atunci beciurile SIS pot fi adevărate celule ale torturii, căci aici chiar nu avea posibilitatea de a controla condiţiile de anchetă şi detenţie absolut nici o organizaţie nonguvernamentală de apărare a drepturilor omului, naţională sau internaţională, iar asta prin simpla invocare a formulei „secret de stat”. Am convingerea că tocmai din cauză că Voronin a fost conştient de toate aceste lucruri, dar şi de multe altele, a luat decizia în cauză.

După 2009, nu puţine au fost „vocile” care au solicitat „dreptul profesional” al SIS de a reţine şi ancheta persoane. Se înţelege că aici este vorba despre port-voci „civile” ale unui SIS nostalgic după puterile discreţionare din timpul KGB. Cel mai mult m-a mirat că printre „civilii din presă” care au scris despre „necesitatea” SIS de a reţine şi ancheta persoane s-a numărat şi Victor Nichituş, un bun jurnalist de radio şi un agramat autor de articole pe blog, asupra căruia voi reveni cu alt prilej.

De la o vreme încoace, tot auzim despre „descinderi ale mascaţilor de la SIS”, care reţin pe unul sau pe altul, aşa cum a fost spectacolul pe care ni l-au oferit la Aeroport cu Renato Usatîi, sau cel recent, tot de la Aeroport, cînd ofiţerii SIS au reţinut un bărbat bănuit, chipurile, că ar fi organizator al acţiunilor de promovare a creării aşa-zisului stat Republica Buceag. Înţelegem din asta că SIS a operat informativ cercul suspecţilor implicaţi în planul de înfiinţare a Republicii Buceag, precum şi o serie de activităţi antistatale sau infracţiuni de altă natură ale lui Usatîi, dar şi că are dreptul de a culege bomboana de pe tort, adică de a-i reţine pe respectivii indivizi.

Ne scapă nouă ceva sau a fost emis vreun decret sau vreo lege secrete care dă aceste drepturi SIS? Ceva-ceva este adevărat, căci toată lumea a putut vedea pe ecranele televizoarelor mascaţi cu inscripţia SIS pe spate. Asta înseamnă că efectivele SIS au crescut prin suplimentarea cu astfel de trupe de intervenţie, deci şi bugetul alocat instituţiei, iar asta fără ca opinia publică, plătitorii de impozite să ştie ceva. Se pune întrebarea: De ce să se opereze astfel de cheltuieli bugetare suplimentare în condiţiile în care deja există trupe de mascaţi ai MAI, CNA, Fulger, Pantera sau Procuratură, căci doar SIS nu-i împrumută pe aceşti luptători de acolo şi îi obligă doar să-şi schimbe uniformele?

Prin urmare, dacă SIS reţine persoane, înseamnă că şi anchetează, ca pe vremea KGB! Acum ştim prea bine cu toţii, inclusiv întreg Occidentul, că Vladimir Plahotniuc controlează din umbră întregul Stat Mafiot Republica Moldova. Oare nu tot el se află şi la cîrma „dreptului” de reţinere şi anchetă a SIS? În concluzie, constatăm că în Statul Mafiot Republica Moldova dictatura lui Plahotniuc este întreţinută de toţi cetăţenii acestei ţări, care plătesc impozite la Stat, care Stat, la rîndu-i, plăteşte salarii tuturor organelor de justiţie şi de forţă pentru a-l apăra doar pe oligarh şi interesele lui.