ŞASE CETĂŢENI MOLDOVENI AU MURIT ÎN ACCIDENTUL FEROVIAR DIN RUSIA

Cele şase persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul feroviar produs marţi în Rusia, în apropiere de Moscova, sînt cetăţeni moldoveni, a anunţat ministrul rus al Sănătăţii, Veronica Skvorţova.

Un tren de marfă aparţinînd unei companii ucrainene, care transporta piese Renault din România către Moscova, a lovit marţi un tren de pasageri care se deplasa de la Moscova la Chişinău, relatează IPN, în pagina electronică.

Majoritatea răniţilor sînt, de asemenea, cetăţeni moldoveni, potrivit autorităţilor ruse, care menţionează că printre aceştia se află şi cinci cetăţeni ruşi.

Ministrul rus al Sănătăţii a mai anunţat că zece dintre persoanele rănite se află în stare gravă, potrivit Interfax.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat marţi seara că patru cetăţeni moldoveni au murit şi alţi 13 au fost răniţi în accidentul feroviar din Rusia. O parte dintre cetăţenii moldoveni care au suferit răni uşoare în urma accidentului au ajuns în noaptea de marţi spre miercuri la Chişinău, potrivit Ministerului Transporturilor din R. Moldova.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a transmis marţi seara condoleanţe rudelor victimelor. În trenul de pasageri implicat în accident se aflau aproximativ 400 de persoane.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut o investigaţie completă în cazul accidentului. "Aplicăm toate măsurile necesare pentru ajutarea persoanelor rănite şi vom oferi asistenţă rudelor persoanelor decedate", a declarat Vladimir Putin la Shanghai (China). "Desigur, va fi o investigaţie completă", a spus Putin, citat de Vocea Rusiei.

Pasagerii răniţi la bordul trenului Moscova-Chişinău, implicat marţi în coliziunea cu un tren de marfă, ar putea primi compensaţii de 57.000 de dolari, relatează Russia Today, în pagina electronică.

“Pasagerii răniţi ar putea primi pînă la două milioane de ruble (aproximativ 57.000 de dolari) compensaţii”, a declarat Andrei Iuriev, şeful Asociaţiei Naţionale pentru Asigurări Obligatorii.

"Astăzi (marţi) la ora 12.38 (11.38 ora Moldovei), un tren marfar şi unul de pasageri au intrat în coliziune pe linia Bekasovo-Nara, în apropiere de centrul regional Naro-Fominsk", a anunţat serviciul de presă al poliţiei transporturilor.

Prim-vicepremierul Olga Golodeţ a declarat că 18 pasageri răniţi sînt în stare gravă la spitalele locale, majoritatea prezentînd traume craniene. Cel puţin unul dintre răniţi este un copil.

Ministerul moldovean al Transporturilor susţine că are informaţii neconfirmate privind moartea a nouă persoane.

O evaluare preliminară susţine că problemele au început în momentul în care şasiul unuia dintre vagoane s-a rupt, provocînd deraierea marfarului, care a lovit trenul de pasageri ce trecea pe şina de cale ferată alăturată. Departamentul Transporturilor din regiunea Moscova anchetează dacă incidentul a fost cauzat de o şină defectă.

Serviciul de presă al Ministerului rus de Interne a anunţat că a vîndut 394 de bilete pentru cursa Moscova-Chişinău.

Circulaţia a fost întreruptă temporar pe linia ferată afectată, iar autorităţile locale au pus în funcţiune curse de autobuz între staţii, pentru evitarea locului accidentului. Un număr de 70 de autobuze operează pe ruta dintre Aprelevka şi Nara.

Sursa: Mediafax