ASALTUL LUI PLAHOTNIUC ASUPRA PRESEDINTIEI A AJUNS LA BAIONETA

„Reformele constituţionale”, anihilarea prerogativelor prezidenţiale, viitorul premier şi primar al Chişinăului

Autor: Mihai CONŢIU

Marţi, 12 Septembrie, s-au derulat două „evenimente” care au demascat, iarăşi, din start, cinismul, jocurile netrebnice, de tip mafiot, manipulările şi minciunile grosolane şi sfidătoare prin care Vladimir Plahotniuc intenţionează să se „legitimeze” drept stăpîn şi oficial al ţării. Fireşte că, în continuare, este vorba despre finalizarea loviturii de stat demarată din clipa în care şi i-a transformat în slugoi personali pe deputaţii din majoritatea parlamentară. ”Evenimentele” la care ne referim sunt aprobarea de către CMC ca referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă să aibă loc pe 19 Noiembrie, iar cel de-al doilea se referă la briefingul de presă susținut de către Vladimir Plahotniuc. Dar să le luăm pe rînd!

Filip trebuie trimis la Primărie ca oligarhul să devină premier

Mai întîi, în şedinţa CMC, care a început la ora 10,00, s-a votat ca referendumul iniţiat de PSRM pentru demiterea lui Chirtoacă să aibă loc pe data de 19 Noiembrie. Aceasta s-a întîmplat deoarece Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocatului lui Dorin Chirtoacă și a menținut Încheierea Judecătoriei Chișinău. Întrucît Curtea de Apel a lui Plahotniuc a luat această decizie favorabilă referendumului, este clar că aceasta a fost și dorința oligarhului care nu mai are răbdare să aștepte să devină prim-ministru. Iată și de ce!

Plahotniuc crede că prin acțiunile de pînă acum și cele în forță, războinice, pe care le-a demarat împotriva Președintelui Igor Dodon vor slăbi electoratul socialiștilor, care și acum încă sunt creditați cu cele mai multe șanse de a cîștiga alegerile anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului. Asupra acestor declarații de război vom reveni mai pe urmă!

Ca o paranteză, remarcăm cît de penibile și ipocrite sunt precizările lui Dorin Chirtoacă, care ”se plînge” de cheltuieli bugetare inutile și pentru care inițiatorii vor trebui trași la răspundere, în contextul în care, crede el, că referendumul va eșua. În această logică, atunci și unchiul lui, Mihai Ghimpu, ar trebui să plătească pentru referendumul inițiat de el în Septembrie 2010, care a eșuat lamentabil. Dacă vroia să fie evitate aceste cheltuieli, atunci Chirtoacă trebuia să-și dea demisia de onoare, dar de unde atîta onoare în această familie?

Plahotniuc crede că premierul Pavel Filip poate candida cu succes la postul de primar și din cauza ”meritelor strălucite ale guvernării” invocate tot mai des pe toate canalele mediatice cu putință. Aruncarea lui Filip în această cursă electorală, indiferent de rezultatul ei, îi deschide lui Plahotniuc mult rîvnita cale spre funcția de prim-ministru. Dacă Filip ajunge primar, rămîne acolo, dacă pierde, nu mai poate rămîne premier din cauza eșecului. Pînă atunci, Plahotniuc va face tot posibilul ca prin maimuțele sale de deputați din Parlament să-i reducă aproape la zero prerogativele prezidențiale ale lui Dodon, despre care a și vorbit, de fapt.

Limitîndu-ne doar la aspectele arătate mai sus, constatăm și anticipăm că războiul declarat de Plahotniuc împotriva lui Dodon se poate transforma într-unul civic sau civil în toată regula. În termeni legali și democratici vorbind, nealesul de nimeni și ilegitimul Plahotniuc vrea să anuleze nu doar o legitimitate prezidențială, ci și voința unei majorități electorale. Așadar, Plahotniuc provoacă țara la război civil doar pentru a-și păstra puterea absolută nelegitimă.

Planeta maimuțelor lui Plahotniuc asediază Președinția

Așa cum scriam la început, tot Marți, Plahotniuc a susținut un briefing de presă. Ca de obicei, am constatat același lucru – un om extrem de puternic, cel mai puternic din țară, dar și cel mai laș pentru că se teme cumplit de oameni și de întrebările acestora! Un mafiot de tip cîrtiță! Firește că la acest briefing a spus numai enormități, minciuni și false angajamente, cu o față cruntă și parcă temătoare ca nu cumva vreun jurnalist să-l împiedice de la citit ceea ce-i scrisese altul și să-și piardă șirul sau cu frică să nu-l împroaște cineva cu vreun ou clocit. Ne vom referi doar la două aspecte desprinse din jungla gîndirii lui!

Printre altele, Plahotniuc a anunțat că va avea loc o ”ședință specială a Parlamentului” (ordonată de urangutan maimuțelor lui), în care, printre altele, lui Dodon i s-ar putea retrage și calitatea de comandant suprem al Armatei, caz unic în lumea civilizată spre care Plahotniuc spune că vrea să-i ducă pe moldoveni. Totodată, stăpînul ilegitim al țării s-a arătat profund indignat că Dodon ”și-a permis” să întoarcă în Parlament cîteva ”legi ale lui Plahotniuc”. În acest context, vorbind despre propunerea ”candidaturii lui” pentru postul de ministru al Apărării, Plahotniuc a spus că dacă șeful statului îi va refuza numirea, același candidat va fi propus a doua oară, iar Dodon nu-l va mai putea refuza legal. Nu este exclus ca în ”ședința specială”, maimuțele din Parlamentul oligarhului să treacă în responsabilități guvernamentale și parlamentare conducerea Armatei, numirea premierilor și miniștrilor.

În această conjunctură, iarăși avem parte de o provocare războinică adresată lui Dodon de către Plahotniuc. Provocarea în sine capătă dimensiuni îngrijorătoare, iar asta deoarece majoritatea moldovenilor care l-au ales pe Dodon au făcut-o pentru că au văzut în el un președinte care-i reprezintă, nu unul redus la tăcere sau înlăturat de un partid, PDM, ajuns la Putere printr-o lovitură de stat pusă la cale de Plahotniuc.

O nouă Constituție pentru Plahotniuc, nu și pentru țară

Același Plahotniuc, a amenințat moldovenii cu modificarea Constituției, tot printr-o ”ședință specială a Parlamentului”. Acesta a declarat că în Constituție va fi introdusă o referință care va spune că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. „Ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze în această direcție, indiferent de schimbările politice sau de interesele unor sau alte persoane”, a declara încruntat Plahotniuc.

Probabil că cei care i-au sugerat această ”idee revoluționară” erau beți sau drogați. Nici un stat din lumea civilizată nu este atît de infantil politic încît să-și fixeze în Constituție articole cu caracter politico-electoral. Aderarea la NATO, la UE, la Eurasia etc. sunt programe electorale ale unor partide sau proiecte politico-militare ori economice asupra cărora decid guvernele alese legitim prin consultare populară, în cele mai multe dintre cazuri.  

Pe de altă parte, inițiativa lui Plahotniuc mai este și o bătaie de joc de-a dreptul nesimțită față de moldoveni, dar și o sfidare cinică a oficialilor europeni care nu mai înțeleg de ce se gudură atît pe lîngă iluzia proeuropeană, în timp ce el conduce țara ca un șef de clan mafiot! Păi cum să schimbe mai întîi Constituția, în care să se spună că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”, în timp ce el, Plahotniuc, nu admite europenizare democratică a instituțiilor Statului asupră cărora vrea să-și păstreze controlul tot restul vieții? Aici este vorba despre acele instituții neeuropene cum ar fi CNA, Procuratura, CSJ, MAI, SIS, MAN, Curtea Constituțională, instanțele de judecată, Fiscul, Consiliul Coordonator al Audiovizualului etc., asupra cărora UE insistă de ani și ani să fie eliberate de sub controlul politic al unei singure persoane.

Mizînd pe ignoranța moldovenilor, Plahotniuc vrea ca prin aceste acțiuni populiste să fie iertat sau măcar acceptat de UE sau SUA, deși se pare că a cam pierdut orice șansă, ca și Filat. Este doar o chestiune de timp în ceea ce privește viitoarea lui ”carieră”. În acest context, Dara Murphy, vicepreşedintele Partidului Popular European, care deţine majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European şi Uniunea Europeană, într-un interviu pentru Europa Liberă, a declarat că partenerii externi nu mai cred în falsele reforme mimate de guvernarea de la Chişinău, iar ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro nu va ajunge în RM pînă cînd nu se va renunța la reformele false și nu se va reveni la precedentul sistem electoral:

„Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democraţie, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi credem că Guvernul a ignorat în mare măsură observaţiile UE atunci cînd a promovat această nouă lege. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliţia de guvernămînt. Probabil că asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămîne la guvernare şi în următorii ani. Partidul nostru, Partidul Popular European, care deţine majoritatea în CE, PE şi UE, avem responsabilitatea să ne asigurăm că stabilim condiţii pentru felul în care sunt cheltuiţi banii, ca să aibă de cîştigat cetăţenii. Prin urmare, fondurile UE vor ajunge la populaţia Republicii Moldova atunci cînd guvernarea de la Chişinău va face reforme concrete şi reale în domenii precum economia, justiţie şi alte sfere, atunci cînd vor fi anulate schimbările la sistemul electoral şi se va reveni la precedentul sistem.

Vrem ca actuala guvernare să înceapă cu adevărat să lucreze pentru oamenii din Moldova. La această etapă, nici Uniunea Europeană şi nici mulţi cetăţi nu mai pot să accepte reforme false şi promisiuni deşarte. Există un acord clar de asociere între UE şi RM, acesta este fundamentul relaţiilor dintre Moldova şi UE, cu reguli şi cerinţe clare. Nu este vorba despre viziunea unui singur politician sau a unui partid-două. Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate” a declarat Murphy.

"Republica Moldova va fi membră a UE niciodată sau nu în următorii 20, 30 de ani”, declara unionistul ex-președinte român Traian Băsescu în urmă cu exact un an, iar Plahotniuc vrea să-i orbească pe moldoveni cu această himeră înscrisă abuziv și în Constituție! Vedeți acum cum își bate joc de moldoveni în cel mai crunt mod? După ce i-a furat de tot și de toate, după ce i-a transformat în cei mai săraci oameni ai planetei, continuă să-i drogheze electoral și să-i facă să viseze înecați în aburii alcoolului de foamea în care i-a adus!

P. s. O paranteză ce ţine totuşi de prerogativele prioritare ale comandantului suprem al Armatei, Preşedintele Igor Dodon, este şi cea care ţine de desemnarea ministrului care să conducă MAN, dar pe care Plahotniuc vrea să i-o anuleze spre a-şi impune propriul subordonat. Propunerea lui Plahotniuc pentru funcţia de ministru al Apărării este Eugen Sturza, a cărei biografie ni-l recomandă drept un tînăr cu state deja vechi de trădător în politică şi mare arivist. Bineînţeles că nu are nici cea mai vagă expertiză în domeniul Apărării. Un trădător numit în acest post, indiferent de spaţiul în care s-a manifestat, chiar că este o palmă ofensatoare pe obrazul Armatei! Are doar 32 de ani, a fost „consilierul credincios” al lui Vlad Filat cînd acesta era premier, iar mai apoi l-a trădat în favoarea lui Iurie Leancă, care, în Guvernul condus de el, i-a oferit funcţia de șef al cabinetului prim-ministrului. Acum a devenit subalternul direct al lui Plahotniuc.

Iată ce spune despre Eugen Sturza deputata din fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova, Maria Ciobanu,după ce a aflat ce iepuraş vrea să trimită Plahotniuc la Apărare:

„Eugen Sturza ministru la Apărare?! Sunt sigură că în persoana dînsului își va găsi, în sfîrșit, "nănașul" Plahotniuc. Eugen Sturza, fostul meu elev, căruia i-am fost și dirigintă la clasă, m-a convins că trădarea se află în sîngele unor persoane, ea se transmite genetic. Tata lui, un „praporșcic” sovietic, care s-a întors la baștină după căderea imperiului sovietic, a reanimat la Nisporeni PCRM-ul și a blamat constant grafia latină, pe care așa și nu a mai însușit-o. Nu cred că există profesor care să nu se bucure de succesele discipolilor săi. Eu nu sunt o excepție. Trăiesc sentimente deosebite, de fiecare dată, cînd îmi văd foștii elevi specialiști consacrați în diferite domenii, oameni onești, cu demnitate și verticalitate. Regret că nu am reușit să-i cultiv lui Eugen Sturza demnitatea de neam, respectul față de valorile noastre naționale, integritatea umană. Tata a avut, probabil, o mai mare forță de convingere, întrucît Eugen a însușit cu „brio” lingușirea pe lîngă „cei mari și tari” și trădarea la momentul potrivit. Va strînge cu minuțiozitatea care îl caracterizează materiale compromițătoare despre Leancă și Plahotniuc, iar la momentul potrivit îi va trăda, așa cum știe doar el să o facă... Greșește amarnic prezidentul Dodon că nu acceptă candidatura lui Sturza la Apărare”, notează Maria Ciobanu pe pagina sa de Facebook.

Dacă ne uităm doar pe declaraţia lui de avere, înţelegem şi de ce a răspuns cu atîta servilism la chemarea lui Plahotniuc, dar despre asta şi alte taine legate de numirea lui Eugen Sturza în această funcţie vom detalia cu altă ocazie!