ARUNCĂ PREPOZIŢIA DIN TREN

În articolul „Cui îi e frică de cratimă” spuneam că, deşi nu suntem Academia Română şi nici titulari în meciul de corecturi gramaticale, există atîtea greşeli de exprimare pe cîte cuvinte numărăm în DEX. Şi, dacă glumele noastre au fost atît de populare (date mai departe ori contrazise, mulţumim!) şi nouă ne place sportul acesta, vom continua cu alte vorbe de duh supărătoare. Gentleman pînă la ultima silabă!

Îl ştiţi pe ”mai”? Cuvîntul pe care îl folosim în aproape orice propoziţie? Frecvent în construcţia „mai îmi place şi...”. OK, înţelegem  gustul şi pasiunea, dar ordinea (spune-i topică în discuţiile în care vrei să pari expert) este greşită. E ca şi cum mai întîi ţi-ai da jos barba şi apoi ai folosi spuma de ras. Corect este „îmi mai place”. ”Mai am trecut pe la brutărie” este o propoziţie la fel de proastă.

„Şi” este la fel de iubit în propoziţii ca muştarul la o porţie de mici. Ştim, eşti un domn şi nu faci orgii culinare cu platouri de mici. Atunci ar trebui să ai grijă unde îl incluzi pe „şi”. El a primit atributul de „parazitar”, pentru că s-ar putea trăi foarte bine şi fără el. Cînd? Spre exemplu, atunci cînd vrei să eviţi o cacofonie şi îi faci loc între cele două cuvinte care o formează. Reformulează, e mai sănătos aşa.  Nici expresia „ca şi număr de cuceriri” nu este prea fericită. ”Ca număr”, simplu, nu răneşte pe nimeni.

Cîţi nu au rîs de gafele gramaticale ale unui personaj politic căruia îi plăcea să revoluţioneze pluralul cuvîntului „almanah”. Doar că, printre amuzaţi, se mai găseau şi amuzanţi. Tocmai pentru că şi ei o comiteau la fel ca el, cu un Acuzativ mutilat. „Care” şi „pe care” nu sunt acelaşi lucru, chiar dacă s-or referi la aceeaşi persoană ori obiect. „Am cumpărat maşina care mi-a arătat-o iubita”. E ca şi cum ai spune „Petrecerea care mă duc e de fiţe”. Te-ai prins, lipseşte ”la”, adică o prepoziţie (da, aşa se numeşte şi „pe”).

E în regulă, nu vei sta pe coji de nucă dacă faci greşeli de genul acesta, dar s-ar putea să fii taxat pe Internet. Pentru că se poartă gramatica.

(Lecţii scurte de gramatică marca GQ România)