ARTISTUL PLASTIC TIMOTEI BĂTRÎNU A VERNISAT O EXPOZIŢIE LA CENTRUL „C. BRÂNCUŞI”

Expoziţia personală sub genericul „Culeg tăceri” a artistului plastic Timotei Bătrînu a fost vernisată la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.

Manifestarea expoziţională cuprinde 154 de lucrări şi este prilejuită de cea de-a 70 aniversare a cunoscutului pictor. Potrivit criticului de artă Eleonora Sîtnic, moderatoarea evenimentului, expoziţia este una de sinteză şi etalează atît lucrări tradiţionale, precum şi postmoderniste. „Tablourile sale sînt ca nişte poeme. Timotei Bătrînu este un mare colorist”, a remarcat Eleonora Sîtnic.

La rîndul său, criticul de artă Constantin Spînu a afirmat că Timotei Bătrînu, plastician sensibil la frumuseţea şi bogăţia coloristică a naturii înconjurătoare, întotdeauna receptiv la inovaţiile colegilor de breaslă, a reuşit, pe parcursul a mai mult de patru decenii de creaţie, să bucure iubitorii de artă din ţară şi de peste hotare cu opere inspirate.

„În tablouri, artistul îşi manifestă opţiunile plastice şi abilităţile profesioniste. Fiind un bun cunoscător al modului de viaţă de la sat, de unde îşi trage obîrşia, plasticianul rămîne fidel unor valori existenţiale perene, în care omul şi natura constituie un „univers” indispensabil”, a specificat Constantin Spînu.

Timotei Bătrînu s-a născut pe 12 aprilie 1944 în comuna Bălăureşti, judeţul Lăpuşna. A copilărit în comuna Nemţeni. În 1969 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, clasa profesorului Anatol Grigoraş. Timp de trei ani, a făcut specializare la Academia de Arte Plastice din Tbilisi, Georgia. A fondat şcoala de arte din oraşul Hînceşti. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Sursa: Moldpres