ARTA SUPRAVIETUIRII POLITICE DE LA VLADIMIR PUTIN

Președintele Vladimir Putin a demonstrat o adevărată măiestrie de supraviețuire politică în timpul discursului său referitor la planurile Dumei de a majora vîrsta de pensionare. Putin a învățat să evite puciurile și, concomitent, să meargă în întîmpinarea principiilor democratice.

Recent, în unul dintre rarele apeluri către națiune, Putin s-a referit la sistemul de pensionare. Planurile de ridicare a vîrstei de pensionare de la 55 la 63 de ani pentru femei și de la 60 la 65 de ani pentru bărbați, au fost sonorizate în luna iulie, cînd Rusia era cuprinsă de euforie în legătură cu campionatul mondial de fotbal. Opoziția rusă, atît de dezbinată, a căpătat, astfel, o agendă preelectorală promițătoare. Mai mult decît atît – s-au revoltat și unii membri ai partidului de guvernare.

Lăsînd opoziția și rebelii să se expună în timpul concediilor, Putin a apărut la televizor, propunînd un compromis bine gîndit și, concomitent, luînd sub control propriu această chestiune destul de importantă și sub aspect electoral, și pentru asigurarea stabilității macroeconomice.

Cedarea a vizat femeile. Pentru ele vîrsta de pensionare va fi de 60 de ani, iar cele care au trei sau patru copii – vor putea ieși la pensie cu un an și, respectiv, doi ani mai devreme. Iar ţinînd cont de faptul că la alegerile prezidențiale din acest an 61% din electoratul lui Putin l-au constituit femeile, gestul președintelui rus a fost unul de perspectivă.

Liderul de la Kremlin a mai promis că mărirea, pe parcursul a șase ani, a pensiei – de la 14 144 de ruble la 20 000 ruble (294 USD) va fi prevăzută de lege. Referindu-se la afirmațiile precum că persoanele mai în vîrstă de 50 de ani nu se pot angaja la lucru, Putin a promis înăsprirea legii anti-discriminare care, în particular va interzice concedierea persoanelor cu cinci ani înainte de pensionare. O asemenea măsură poate fi dăunătoare pentru piața munci, însă este foarte atractivă pentru electorat. În plus, președintele rus a promis că sistemul de pensionare nu va depinde de fluctuațiile de pe piața petrolieră. Asemenea asigurări sînt foarte importante în condițiile în care viitorul piețelor energetice nu este decis, iar SUA amenință Rusia cu noi sancțiuni economice.

”Cedările” pe care le-a propus Putin au arătat populației că președintele îi împărtășește temerile și grijile, dar, în același timp nu subminează scopurile economice ale reformei.

După Bloomberg, SUA