Armata siriana trimite trupe in Nordul tarii in fata ofensivei Turciei

Armata siriană va trimite trupe în Nordul ţării, în „confruntarea cu agresiunea Turciei” care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde, a anunţat Duminică agenţia de presă de stat Sana, citată de France Presse, potrivit agerpres. Agenţia nu oferă mai multe detalii despre mobilizarea Armatei siriene, care în trecut a fost desfăşurată în unele sectoare kurde pentru a evita o ofensivă turcă. „Unităţi ale Armatei arabe siriene sunt în drum spre Nord pentru a face faţă agresiunii turce pe teritoriul sirian”, a indicat Sana pe website-ul său.

Un responsabil kurd, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a anunţat „negocieri” între administraţia semiautonomă kurdă şi Guvernul sirian. „Toate opţiunile sunt studiate împotriva ofensivei Turciei. Guvernul (de la Damasc) trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru a face faţă agresiunii”, a precizat responsabilul.

Începînd de Miercuri, Turcia şi aliaţii săi sirieni desfăşoară în Nordul Siriei o ofensivă pentru a îndepărta de la frontieră principala miliţie kurdă siriană, Unităţile de Protecţie Populară (YPG). La sfîrşitul anului 2018, cînd Ankara a ameninţat deja că va lansa o operaţiune împotriva forţelor kurde în Siria, YPG a cerut Armatei să se desfăşoare în vecinătatea oraşului Minbej (Nord), anunţînd propria lor retragere din zonă.

Mult timp marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în Nordul ţării, după declanşarea conflictului în 2011, aminteşte AFP. Damascul refuză această autonomie şi în trecut puterea i-a numit chiar „trădători” pe combatanţii minorităţii pentru alianţa lor cu Washingtonul în cadrul luptei antijihadiste. Temîndu-se de o ofensivă turcă, kurzii au început deja discuţii cu Damascul anul trecut asupra viitorului regiunilor lor, dar aceste negocieri au rămas fără urmări.