Armata americana a inceput sa aduca in Germania echipamente militare pentru Exercitiul Aparatorul Europei 20

Armata Statelor Unite a început să aducă în Germania primele tancuri şi echipamente militare care vor participa la Exerciţiul Apărătorul Europei 20 (Defender Europe 20), cea mai amplă mobilizare militară americană în Europa din ultimii 25 de ani, scrie mediafax. Sute de tancuri americane şi containere cu echipamente militare au fost aduse Vineri în Portul german Bremen, după care vor fi distribuite în Polonia şi ţările baltice, informează publicaţia Der Spiegel.

„Exerciţiul este plănuit împreună cu partenerii noştri. Este vorba de un exerciţiu de apărare care are rolul consolidării Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat generalul Christopher G. Cavoli, şeful Comandamentului european al Armatei americane.

Exerciţiul este descris ca fiind cea mai amplă mobilizare militară americană în Europa din ultimii 25 de ani. Statele Unite vor trimite 20.000 de militari. În total, la exerciţiu vor participa 37.000 de militari din 19 ţări membre NATO şi aliate. Exerciţiul multinaţional se va derula efectiv în perioada 20 Aprilie – 20 Mai 2020, dar transferul personalului şi echipamentelor militare se desfăşoară în intervalul Februarie-Iulie 2020.

„Exerciţiul Apărătorul Europei 20 (Defender Europe 20) susţine consolidarea capacităţii de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice şi eficienţa transferurilor militare pentru a reacţiona decisiv împotriva unui adversar multinaţional, multivalent, într-un conflict de intensitate mare. Exerciţiul contribuie la intensificarea interoperabilităţii Alianţei, instruind comandamentele NATO şi aliate în plănuirea şi efectuarea unor ample operaţiuni terestre de luptă împotriva unui adversar aproape egal din Europa. Oferă oportunitatea promovării avantajelor parteneriatelor NATO în sensul intensificării securităţii şi stabilităţii”, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Claudia Major, expert în cadrul Institutului German pentru Securitate şi Afaceri Internaţionale (SWP), consideră că exerciţiul reprezintă un semnal adresat Rusiei. Anexarea regiunii ucrainene Crimeea a fost un „semnal de trezire” pentru Europa. „Ordinea de securitate pe care Europa credea că o avea cu Rusia nu mai funcţiona. Rusia nu mai era un partener strategic. Europenii se confruntau din nou cu următoarea întrebare: «cum ne apărăm în Europa?»”, a declarat Claudia Major pentru Deutsche Welle.

Cu toate acestea, generalul-locotenent Martin Schelleis, comandantul german al Serviciului comun de susţinere, afirmă că exerciţiul nu este un semnal de agresiune la adresa Rusiei. „Rusia nu reprezintă motivul exerciţiului, capabilităţile militare trebuie reconstruite şi menţinute pe termen lung”, a spus el.