ARHEOLOGII EGIPTENI AU DESCOPERIT LINGA ASSUAN UN ATELIER DE CERAMICA CU O VECHIME DE PESTE 4.500 DE ANI

Arheologii egipteni au descoperit lîngă Assuan, în sudul Egiptului, un atelier de ceramică datînd din perioada Imperiului Vechi - cu o vechime de peste 4.500 de ani, a informat joi Ministerul pentru Antichităţi, citat de AFP.

Descoperirea a fost făcută în timpul excavaţiilor la templul din Kom Ombo, de pe malul Nilului, situat la 40 kilometri nord de Assuan, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene, a explicat în comunicat că atelierul datează din perioada celei de-a IV-a dinastii (între ani 2.613 şi 2494 î.Hr.)- perioadă în care au fost construite piramidele de pe platoul Giza, de lîngă Cairo.

Printre vestigiile de misiunea arheologică figurează şi o roată de olărit realizată din piatră.

"Este una dintre rarele descoperiri care aduc la lumină viaţa de zi cu zi, activităţile industriale şi dezvoltarea artei în Egiptul Antic", a precizat Waziri.

Potrivit acestuia, descoperirea arată totodată "îmbunătăţirea şi adaptarea instrumentelor folosite în industria respectivă pentru a satisface exigenţele vieţii cotidiene".

Sursa: Agerpres