Argentina importa deja bancnote pentru ca Monetaria Nationala nu mai face fata tiparirii de bani

Argentina este nevoită să facă import de bancnote. Monetăria naţională nu mai face față nevoii de bancnotă, în condițiile creșterii rapide a masei monetare pe fondul unei inflații de  peste 40%, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Ritmul emisiunilor de bancnote s-a accelerat în ultimele luni pe măsură ce Banca Centrală a Argentinei a tipărit pesos, iar Guvernul de la Buenos Aires i-a folosit pentru a plăti pentru planurile de stimulare după pandemie. De la începutul anului şi pînă în prezent, Banca Centrală a Argentinei a transferat către Guvern aproximativ 1.300 miliarde de pesos, adică echivalentul a 19 miliarde de dolari.

Finanțarea monetară a datoriei statelor este însă rețeta dezastrului. Inflația galopantă este după colț. Valoarea nominală a bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie a crescut cu 80% în luna Iulie a acestui an, comparativ cu luna Iulie a anului trecut. Ritmul accelerat în care cresc preţurile bunurilor de consum creşte şi nevoia de numerar a gospodăriilor.

Compania suedeză Crane Currency furnizează în prezent Argentinei hîrtia pentru producţia bancnotelor de 1.000 de pesos, în timp ce compania rusească de stat Goznak furnizează hîrtia pentru bancnotele de 200 de pesos. 

În Monitorul Oficial a fost publicat un anunţ privind o licitaţie internaţională pentru importul a 250 milioane de bancnote în valoare de 500 de pesos. Un purtător de cuvînt al Monetăriei a spus că, dacă licitaţia se va încheia cu succes, nu vor mai exista probleme în aprovizionarea cu bancnote.

Capacitatea monetăriei argentiniene de a face faţă cererii de numerar a fost subminată la începutul acestui an, cînd Guvernul de la Buenos Aires a anulat planurile privind tipărirea de bancnote de 5.000 de pesos, pentru prima dată în istorie. Designul noii bancnote era finalizat în luna Martie, dar ulterior planurile au fost abandonate. Potrivit surselor, dacă ar fi fost introduse în circulaţie bancnote de 5.000 de pesos, Monetăria argentiniană ar fi putut aproviziona ţara cu suficient bancnote.