APUSUL OCCIDENTULUI

Europa şi Statele Unite aveau un sistem de valori comun. Dar astăzi există riscul ca acesta să-şi piardă sensul. Occidentul va deveni doar o zonă geografică.

Europenii întotdeauna au crezut ca anume la ei şi pentru ei răsare soarele, de parcă valoarea identităţii ar fi determinată de peisajul geografic. Nu s-a schimbat nimic în religia politică, care îl situează pe Dumnezeul Occidental în centrul universului.

Odată cu căderea Zidului de la Berlin, cu dispariţia URSS, orgoliul europenilor i-a făcut să creadă că valorile lor sînt mai presus de orice.

Europenii au ieşit dintr-un război care a apărut în interiorul propriei civilizaţii şi care a generat Holocaustul. A fost necesar de a stopa acest lucru, care, de fapt, a demonstrat că doar valorile culturale, artistice sau spirituale nu pot salva, pentru că Răul se naşte nu din circumstanţe iraţionale, ci din dezvoltarea modernă, raţională şi tehnologică.

Astăzi Occidentul devine doar o zonă geografică. În plus – lipsită de Orientul său. Putin, bineînţeles, a consolidat economic şi militar Rusia, iar divergenţele ideologice ale Occidentului se configurează mai ales în relaţiile cu China. În acelaşi timp, statul islamic îi lipseşte pe occidentali de propria identitate. Cînd recurge la omoruri în redacţiile ziarelor, în sălile de dans, în cafenele, în centre comerciale, pe stadioane etc.

Şi nici acesta nu e cel mai mare pericol pentru lumea occidentală. El rezidă în criza post-modernistă, adică în trecerea de la societatea industrială la progresul în care se dematerializează conducerea, se ascunde puterea de stat, dispare interacţiunea, se încalcă principiul reprezentativităţii, se extinde spaţiul conflictual. În această gaură nouă a spaţiului şi timpului piaţa devine mai largă decît suveranitatea, frica – mai puternică decît guvernele, incertitudinea prevalează asupra libertăţii.

Iar în politica internă se caută soluţii inexistente pentru problemele şi provocările globale. Instituţiile statelor occidentale s-au dezvoltat mult, dar sînt lipsite atît de suflet, cît şi de instrumente. Cetăţeanul se simte părăsit, abandonat şi minţit. Politica occidentală acţionează asupra lui ca un amplificator al propriilor probleme.

După L'Espresso, Italia